Logo

Frostmålere

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Frostmålere

Lille frostmåler (Operophthera brumata) er en natsammerfugl, hvis larver især ernærer sig af knopper og blade på frugttræer.

Frostmålere er en fællesbetegnelse for flere arter natsommerfugle af slægter­ne Oporinia, Operophthera, Hibernia, Thera og Alsophila; de flyver ved lave temperaturer, dog ikke i frostvejr. Den i haven almindeligste er den lille frostmåler, der som en af årets sidste sommerfugle kan træffes om aftenen eller natten fra slutningen af oktober til hen i december. Den uanselige, 1 cm lange, næsten vingeløse hun van­drer fra jorden op ad stammer på buske og træer og udsender under denne vandring duftstoffer, der til­trækker den gråbrune han, som med sine veludviklede vinger er en god flyver. Efter parringen placeres de ovale, rødlige æg på grenene og over­vintrer her, oftest nær knopperne. De mørke, senere grønne larver, der lige­som andre målerlarver udover de seks egentlige ben kun har to par gangvor­ter, klækkes omtrent samtidig med knopbrydningen om foråret, og deres gnav i knopper og unge skud resulterer i lasede, hullede blade i forsommeren. Larverne ernærer sig af det unge løv, indtil de i juni ved hjælp af en silketråd firer sig ned til jordoverfladen og for­pupper sig i jorden.

Frostmålerne lever på mange løvtræer og buske, men foretrækker frugttræer og -buske samt enkelte prydplanter. Anvendelse af såkaldte limbælter til bekæmpelse har især tidligere givet gode resultater. Omkring stammer og eventuelt grene sættes i oktober en 15-20 cm bred strimmel, der holdes klæbrig med lim eller tjære, således at hunnerne fanges på deres vandring op ad træerne, før de når at lægge æg. Vintersprøjtning med frugttræ-karbo­lineum kan ødelægge en stor del af frostmålernes æg.

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (9 stemmer)
Siden er blevet set 3.345 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her