Logo

Mariehøne - Coccinellidae

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Mariehøne - Coccinellidae

 

I engelsktalende lande hedder mariehønen Ladybird, Lady Beetle eller Ladybug, der betyder ved ordet "Lady" Jomfru Maria og tro at dette insekt er et guddommeligt væsen. Det samme gælder i andre sprog. Derfor siger det sig selv, at det under alle omstændigheder er umuligt at fornærme denne skabning. Hvad spiser den? Kun skadedyr, selv de mest modstandsdygtige overfor kemiske præparater.

 

Vi ved alle, hvem den mariehøne er. Billedet af denne lille røde bug med sorte pletter er kendt for os næsten lige fra fødslen, som det ofte findes i mange børnebøger.

 

Hvad spiser mariehøns?

I tilknytning til billefamilien er alle disse insekter og udadtil adskiller sig noget fra deres medmennesker først og fremmest ved fødderne. I modsætning til andre repræsentanter for denne familie, hvis ben har en særskilt firsegmenteret form, ser det ud til, at den mariehøne på kun tre. Faktisk er det ikke sådan - bare en af dem er næsten usynlig, og det ser ud til, at der kun er tre led. Mariehønens legeme er ovalt eller halvkugleformet, og på det lille korte hoved er der små tendrils (squats), som normalt består af 11 (mindre end 10) segmenter. Abdomen har også 5 afdelinger. Afhængigt af hvor meget og hvad mariehønen spiser, kan varigheden af deres liv være op til to år, men oftest er det fra flere måneder til et år.

 

Mariehøne - Coccinellidae

 

I alt mere end fire tusinde arter, der lever på alle kontinenter (undtagen Antarktis), men den mest almindelige art er en syv-punkts mariehøne. Hver art foretrækker sit habitat. Nogen foretrækker at bosætte sig på træer eller buske, nogen - i enge og nogen - tættere på vandet. De fleste af os er sikre på, at mariehøns er af samme farve - rød. Faktisk er det ikke sådan. Der er også orange, og gul og sort, og endda hvid.

 

Mariehøns har næsten ingen fjender. Fugle og dyr foretrækker ikke at blive involveret, og fra frøer, edderkopper og andre insekter, har de en effektiv beskyttelse i form af natrium gul substans (cantharidin), i tilfælde af fare, der udgår fra leddene i fødderne.

 

Hvor lever mariehøns om vinteren

Mærkeligt nok er mariehøns migrerende insekter. Sandt nok flyver de ikke mod syd som fugle, men foretrækker at tilbringe vinteren nær deres hjemsteder. Ikke desto mindre er de gode flyers (i et sekund de gør 85 slag), disse små biller kan overvinde afstanden på hundreder af kilometer for at finde et afsides sted for vinteren. De foretrækker at tilbringe vinteren i bjergene, hvor de kryber under klipper eller i revner indtil foråret. Hvis der ikke er nogen bjerge i nærheden, så kan de overleve vinteren og i skoven. For eksempel finder syvprikkede mariehøns ly under blade eller sten. Ved starten af foråret vender de normalt tilbage til deres hjemland, selv om de også kan flytte til en anden lokalitet.

 

Gendannelse af styrke efter en alvorlig vinter

Mariehøns begynder at lægge æg (normalt ligger hunnen 200-1000 stykker). Ligesom andre insekter går i løbet af livet af mariehøns gennem flere faser - ægget, larven, puppen, den voksne (voksne).


Mariehøne - Coccinellidae


Hvad spiser mariehøns?

I naturen er mariehøns rovdyr. Jagtet er små insekter og deres larver (mealybug, mellus, edderkop mide, Quadraspidiotus perniciosus, bladbiller, etc.), er skadelige for havebrug planter. Enhver gartner ved at mariehøns spiser bladlus - meget villigt og i store mængder. Hver dag kan en voksen mariehøne kan spise op til to hundrede bladlus (I øvrigt gælder det også bladluslarver). De kan finder af skadedyrene under barken, og i de snoede blade, og kan endda komme ned i jorden. Kemikalier virker også overfladisk og ødelægger nyttige insekter. Derfor bliver mariehøns ofte overført specielt til skadedyrsinficerede områder. Der er tilfælde, hvor disse små bugs har sparet sæsonafgrøder.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 11.341 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Copenhagen Pride have skattepenge?


Effektiv reklame - klik her