Logo

Ræv - Vulpes vulpes

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ræv - Vulpes vulpes

Ræven lever i dag både i villakvarterer og i byparker. Ræven har levet her i landet i 8000 år, og den har aldrig været så talrig som nu. Det skyldes dens eminente evne til at tilpasse sig til kulturlandskabet, her­under tæt bebyggelse, og dens natlige levevis, som dog ikke er undtagelses­løs. Ikke mindst i villakvarterer ser man oftere end før ræven om dagen; tilsyneladende er det ellers så sky dyr blevet klar over, at her bliver der ikke skudt på det.

Om ræven er et nyttedyr eller et skade­dyr, hersker der stor uenighed. Som smittebærer i rabies-områder er den et ubetinget skadedyr, og i landbrugsom­råder er det tvivlsomt, om dens nytte ved at æde mus gør det op for de høns, ænder, fasaner og harekillinger, der går med i købet. I villakvarterer og større byer er den derimod et udpræget nyttedyr, idet den æder mus, rotter, syge duer, ådsler og affald; dens for­kærlighed for søde nedfaldsfrugter er uden økonomisk betydning. Den ene­ste reelle skade, »villa- og parkræve­ne« udretter, er, at de kan flå ubeskyt­tede affaldsposer op, samt at en udtæ­ret hunræv med hvalpe lejlighedsvis kan tage en syg, hjemløs kat.

De fleste synes, at det er en stor oplevelse at se den smukke, elegante ræv lunte hen over græsplænen uden at værdige beskueren mere end et enkelt øjekast. Skulle villaejeren virkelig be­brejde ræven noget, måtte det være, at en sulten ræv ikke viger tilbage for at nedlægge et pindsvin - og pindsvinet hæger de fleste haveejere om. Meto­den er simpel: ræven lister sig ind på pindsvinet skråt bagfra, lægger hovedet på siden, vælter lynhurtigt pindsvi­net om og bider sig fast i dets bløde, ubeskyttede bug. Men i forhold til de pindsvin, vi selv kører ihjel på vejene, er rævens indhug beskedne. Ræven er et fornøjeligt indslag i haven.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.058 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?Effektiv reklame - klik her