Logo

Smældere - Elateridae

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Smældere - Elateridae

Smælderne (Ela'teridae) er en gruppe mellemstore, smalle, langstrakte biller, der fortrins­vis lever af døde plantedele. Navnet har de fået, fordi de med et særligt springapparat er i stand til at vende sig på ret køl, hvis de er faldet om på ryggen. Billen bøjer kroppen sammen og skaber derved en spænding mellem de to forreste dele af forkroppen. Der­efter retter den sig hurtigt ud, og ved spændingens udløsning slynges dyret op fra underlaget med et hørligt smæld og lander i reglen på benene.

 

En smælder er en bille, der kendes på det tydelige smæld, som det giver, når den bøjer sig sammen og på ny retter sig ud. Dens larve er et ubehageligt skadedyr i haven.

 

 

Nogle få arter af slægten Agriotes kan under visse omstændigheder optræde som skadedyr i haven. De voksne biller lægger æg i græsklædt jord eller i områder med meget ukrudt. De 2-3 cm lange, gule larver, der adskiller sig fra mange andre insektlarver ved at være hårde og blanke, gennemgår i løbet af 4-5 år deres udvikling og ernærer sig i denne tid mest af græsrød­der. Hvis der intet græs er, kan de leve af næsten alle mulige andre underjor­diske plantedele. Derfor er smælder­larver især af betydning de første år efter omlægning af en græsplæne til køkken- eller prydhave. Særlig på kar­tofler kan de gøre temmelig stor skade ved at gnave korte, runde gange i knoldene, hvilket gør dem vanskelige at rense og forringer deres holdbarhed. Egentlig bekæmpelse er sjældent aktu­el; men en vis begrænsning af smælder­larvernes antal kan opnås ved at gen­nemføre hyppig jordbehandling i tørt vejr, idet larverne er meget følsomme over for udtørring af jorden.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.861 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Om tørklædeforbud i skoler?Effektiv reklame - klik her