Logo

Aloë - Aloë

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Aloë - Aloë 

Det græske aloë betyder bitter og hen­tyder til bladenes saft, der blev brugt som medicin mod smerter, forstoppel­se, malaria og andre sygdomme. Helt tilbage til Kristi tid har jøder og arabe­re brugt Aloë til forskellige formål: velduftende krydderier, hudcreme og balsamering af lig. De fleste Aloë-arter stammer fra Sydafrika, hvor de store arter ofte dominerer landskabet, men også i andre dele af Afrika, i Arabien og i Sydvestasien findes Aloë-arter. Aloë-slægtens planter har tykke, ofte tornede blade i roset. Blomsterne er hængende, rørformede, orange eller røde, samlet i klaser.

 

Aloë recuroifolia.

 

Aloë trives godt i tør stueluft.

 

Arter:

Aloë arborescens, hvis danske navn er semperfi, har lysegrønne, 25-30 cm lange, tornede blade i stam­medannende roset, som kan blive 100-140 cm  høj. Blomsterne er oran­ge og samlet i meget store klaser.

 

Aloë brevifolia danner ca. 10 cm store trekantede rosetter af bleggrønne bla­de med tornet rand. Blomsterne er røde, samlet i lille klase.

 

Aloë aristata har mange mørkegrønne blade samlet i stammeløse rosetter på ca. 15 cm. Blomsterne er orangerøde og samlet i ca. 50 cm lange klaser.

 

Aloë distans, hvis danske navn er kro­kodillealoë, har spredt siddende torne­de blade. De i randen tandede blade kan med lidt god vilje minde om krokodillegab.

 

Aloë variegata, hvis danske navn er zebra-aloë, danner op til 30 cm høje rosetter af tykke, opret udstående, trekantede blade, der er forsynet med iøjnefaldende hvide tværstriber og en hvid, hornet bladrand. Blomsterne er laksrøde og meget lange i løse klaser. God stueplante.

 

Pasning: Aloë gror bedst i en kraftig, lerblandet pottejord. Om sommeren kan de sættes udenfor på en lys, lun plads. Om vinteren anbringes de så lyst som muligt og holdes ikke alt for tørt. Om sommeren skal planterne vandes jævnlig.

 

Formering: Aloë kan let formeres ved hjælp af frø, men det kan være vanske­ligt at få artsrent frø. Nogle arter danner sideskud, som kan anvendes som stiklinger, og for nogle arter kan man benytte sig af stikning af blade, men det er en langsom formeringsmetode.

 

De tornede aloëplanter har i årtusinder været anvendt som lægeplanter.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (6 stemmer)
Siden er blevet set 5.285 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Copenhagen Pride have skattepenge?


Effektiv reklame - klik her