Logo

Aralia­vedbend - Fatshedera

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Aralia­vedbend - Fatshedera

Navnet er fremkommet ved sammen­sætning af navnene stuearalia og ved­bend. Araliavedbend er en krydsning mellem stuearalia og vedbend, og re­sultatet er blevet en plante med grøn­ne, S-lappede blade, som er 10-25 cm brede. Hvis planten blomstrer, sker det i eftersommeren, hvor der så frem­kommer grønlige blomster i runde kla­ser. Eneste art af araliavedbend er Fatshedera lizei. Sorten Fatshedera li­zei 'Variegata' er brogetbladet.

 

Araliavedbend (Fatshedera lizei).

 

Pasning: Araliavedbend har, og det gælder særlig den brogetbladede, be­hov for en lys plads, uden at den dog tåler direkte sol. En temperatur på 15-18°C passer den grønne araliaved­bend, og hvis temperaturen bliver for høj, bliver planterne ranglede med misdannede blade. Den brogetbladede araliavedbend tåler noget højere tem­peratur. Om vinteren kan temperatu­ren holdes så lavt som 8-12°C . Planterne kræver en kraftig tørveblanding og hyppig vanding og næringstilførsel om sommeren, mens der om vinteren gives mindre vand og gødning.

 

Formering: Tidligt om foråret stikkes enten top- eller ledstiklinger i en let sandblandet tørvejord. Topstiklinger bør være omkring 10 cm og ledstiklin­ger bør have 3 blade, hvoraf det nedet­ste fjernes. En temperatur på 18-20°C  fremmer roddannelsen.

 

Sygdomme og skadedyr: Topskudmi­der (Hemitarsonemus latus) kan være alvorlige skadedyr for araliavedbend. De kan forsøges bekæmpet med f.eks. Lindan.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (10 stemmer)
Siden er blevet set 14.617 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvordan holder du ferie i år?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her