Logo

Aralia­vedbend - Fatshedera

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Aralia­vedbend - Fatshedera

Navnet er fremkommet ved sammen­sætning af navnene stuearalia og ved­bend. Araliavedbend er en krydsning mellem stuearalia og vedbend, og re­sultatet er blevet en plante med grøn­ne, S-lappede blade, som er 10-25 cm brede. Hvis planten blomstrer, sker det i eftersommeren, hvor der så frem­kommer grønlige blomster i runde kla­ser. Eneste art af araliavedbend er Fatshedera lizei. Sorten Fatshedera li­zei 'Variegata' er brogetbladet.

 

Araliavedbend (Fatshedera lizei).

 

Pasning: Araliavedbend har, og det gælder særlig den brogetbladede, be­hov for en lys plads, uden at den dog tåler direkte sol. En temperatur på 15-18°C passer den grønne araliaved­bend, og hvis temperaturen bliver for høj, bliver planterne ranglede med misdannede blade. Den brogetbladede araliavedbend tåler noget højere tem­peratur. Om vinteren kan temperatu­ren holdes så lavt som 8-12°C . Planterne kræver en kraftig tørveblanding og hyppig vanding og næringstilførsel om sommeren, mens der om vinteren gives mindre vand og gødning.

 

Formering: Tidligt om foråret stikkes enten top- eller ledstiklinger i en let sandblandet tørvejord. Topstiklinger bør være omkring 10 cm og ledstiklin­ger bør have 3 blade, hvoraf det nedet­ste fjernes. En temperatur på 18-20°C  fremmer roddannelsen.

 

Sygdomme og skadedyr: Topskudmi­der (Hemitarsonemus latus) kan være alvorlige skadedyr for araliavedbend. De kan forsøges bekæmpet med f.eks. Lindan.

--

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 8.273 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!