Logo

Bitterurt - Exacum affine

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Den eneste art af bitterurt, som dyrkes, er Exacum affine med blå blomster og gule støvdragere.Det er en sød, lille enårig plante, som man køber hos blomsterhandleren eller selv formerer ved frø.

Bitterurt er en sød, lille enårig plante, som man køber hos blomsterhandleren eller selv formerer ved frø. Man kan så den fra november til maj, og den blomstrer ca. 6 måneder senere. Bitterurt har et væld af små, blålilla blomster med gule støvdragere hele sommeren.

Bitterurt er en tiltalende lille potteplante, som kan stå med masser af små, kønne, blålilla blomster med gule støvdragere i flere måneder. For at få dem tætte kan man plante tre planter sammen i en potte, og man kan også knibe dem lidt tilbage, så de busker sig mere, men det forsinker blomstringen nogle dage. Bitterurt stammer fra øen Sokotra, som ligger i Det indiske Ocean ud for Østafrikas kyst, og den kom først til Europa i vort århundrede. Den er i familie med ensian, og ligesom gul ensian indeholder den bitterstoffer.

Engangsplante

Om foråret kan man købe bitterurt hos blomsterhandleren. Så står den fuld af knopper, og den kan blomstre hele sommeren, blot den står lyst, men ikke i skarp sol - og ikke har det alt for varmt. Den foretrækker en temperatur under 18° C. Den skal passes med vand, men tåler hverken overvanding eller udtørring. De planter, man køber hos blomsterhandleren, skal ikke knibes tilbage. Man anvender som regel sorten' Midget', der i sig selv er lav og tæt. Bitterurt egner sig næsten endnu bedre til altankassen end til vindueskarmen. På altanen har den det køligere.

Frøformering

Man kan sagtens skabe sine egne planter af frø, som man køber hos frøhandleren, og det er muligt at så bitterurt lige fra november til maj. De begynder at blomstre mellem fire og seks måneder senere. Man fylder en potte med en blanding af fugtig tørvemuld og sand og lægger frøene oven på jorden. De trykkes fast med en finger, men de skal ikke dækkes med jord. Læg en glasplade over med en tændstik mellem potte og glas og stil den på et lyst og lunt sted. Temperaturen må gerne være 22-24°C, mens frøene spirer. I stedet for en potte kan man naturligvis også så frøene i et minidrivhus. Når småplanterne har fået 2-4 blade, udplantes de tre og tre i potter med sandblandet standardjord, og nu er det vigtigt at sørge for at jorden aldrig er for våd og aldrig for tør.

Råd om pasning

Artikel billede Vand og gødning

Bitterurt foretrækker tempereret, afkalket vand, og den tåler hverken overvanding eller udtørring. Så taber den blomsterknopperne. Planten kræver ikke megen gødning, men i vækstperioden og under blomstringen bør den have flydende gødning en gang om ugen.

Artikel billede Lys og temperatur

Bitterurt skal stå lyst, men ikke i stærk sol. Frøplanterne skal have en temperatur omkring 22-24°C. De blomstrende planter foretrækker derimod en lavere temperatur; omkring 18°C.

Artikel billede Jord og omplantning

Det betaler sig ikke at overvintre bitterurt. Indkøbte planter bør kasseres efter afblomstringen. Har man selv formeret planter ved frø, omplantes de om foråret i sandblandet standardjord, mens såjorden kan være en blanding af tørvemuld og sand.

 

Artikel billede

Bitterurt er en enårig plante, som blomstrer med blålilla blomster med gule støvdragere.

 

Artikel billede

Den eneste art af bitterurt, som dyrkes, er Exacum affine med blå blomster og gule støvdragere.

 

Arter: Der er kun en art i kultur,  Exacum affine, der stammer fra Arabien. Stænglerne er oprette, nøgne, med små modsatte blade. Blomsterne fremkommer fra bladhjørnerne. 'Midget' er en kompakt sort, der er lige velegnet i vindueskarmen og i altankassen.

 

Pasning: Bitterurt er ikke særlig var­mekrævende. Den befinder sig bedst ved 12-15°C, så et køligt rum med frisk luft og med lidt eller ingen sol er ideelt. Der må ikke tilføres for meget vand; næring tilføres en gang om ugen. Bitterurt kan godt overvintre, men det er lettere at så nye planter.

 

Formering: Hvis planterne skal blom­stre i sommermånederne, sås de i janu­ar, mens der sås i april-maj, hvis planterne skal blomstre i efterårsmå­nederne. Det tager ca. 6 måneder fra såningen til begyndende blomstring.

I spiringsperioden holdes temperaturen på 20-22°C, mens den sænkes til 12-15°C, så snart planterne er store nok til udprikling. Der sås i en jordblan­ding med spagnum og strandsand. Pot­tejorden bør være lidt kraftigere. Der kan sættes fra 1 til 3 planter i en 8 cm­ potte. For at få tættere planter kan de knibes, men det forsinker blomstrin­gen ca. 14 dage.  

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (5 stemmer)
Siden er blevet set 5.637 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her