Logo

Blomsterjøde - Tradescantia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Blomsterjøde - Tradescantia

Det botaniske navn for blomsterjøde, Tradescantia, er givet til ære for John Tradescant (1608-62), som var gartner hos den engelske konge Charles I. Planterne hører hjemme i de tempere­rede og tropiske områder af Amerika.

 

Tradescantia andersoniana er så hårdfør, at den kan anvendes i havens staudebed, blot med en smule vinterdækning.

 

Blomsterjøde (Tradescantia crassula).

 

Tradescantia albiflora 'Variegata' ses sjæl­dent i blomst hos os; den dyrkes på grund af sine brogede blade.

 

Arter, sorter:

Tradescantia albiflora med sorten 'Albovittata' er velegnet som ampelplante. Stænglerne er hæn­gende til krybende med ca. 4 cm lange og 1-1,5 cm brede blade, som er creme­farvet stribede. Stænglerne indeholder en farveløs saft. De hvide blomster, som sjældent ses, har et trekantet støvknapbånd.

 

Tradescantia andersoniana-hybriderne er opstået ved en krydsning mellem forskellige nordamerikanske arter. Planterne bliver ca. 70 cm høje og kan anvendes i havens staudebed, da de er næsten hårdføre i vort klima. Jorden skal være veldrænet, og planterne kræ­ver dækning med gramis om vinteren. Blomsterne er violette, blå, hvide eller rosa og holder kun en dag.

 

Tradescantia blossfeldiana stammer fra Argentina og blev 1937 taget i kultur i Tyskland. De kødede blade, hvis over­side er glat og matgrøn og hvis undersi­de er behåret og violet, danner to rækker. Bladrandene er ligeledes håre­de. Kronbladene er rosa med hvid grund. Blomsterne danner stilkede svikler. Det er bladene, som giver planten dens dyrkningsværdi.

 

Tradescantia crassula har blanke grøn­ne blade, som er ca. 15 cm lange og ca. 5 cm brede og samlet ved grunden af planten.

 

Tradescantia fluminensis kom i kultur i Tyskland omkring 1840. Af denne art dyrkes sorten 'Variegata', hvis blade er forsynet med hvide længdestriber. Bla­denes underside er violet og stængel­saften ligeledes violet. Blomsterne er forsynet med et aflangt støvknapbånd. Arten er hjemmehørende i Brasilien.

På dansk kaldes denne art ofte for »vandrende jøde«.

 

Tradescantia navicularis har små bla­de, som danner to rækker. Bladene er grågrønne på oversiden, og på undersi­den er de violetstribede.

 

Tradescantia pexata's blade er fuld­stændig besat med lange, hvide hår.

 

Pasning: De fleste arter trives i almin­delig pottejord. De tåler normal stue­temperatur, men hvis temperaturen falder til under 10°C, tager de skade. Jorden holdes jævnt fugtig, men ikke våd. Fra marts til august tilføres næring hver anden uge. Planterne gror meget hurtigt, og det tilrådes derfor at forny planterne ved hjælp af stiklinger hvert år.

 

Formering: Ved formeringen anvendes topstiklinger, og stikning lykkes bedst om foråret og sommeren. Der stikkes i en luftig jordblanding, fx enheds­jord, blandet med sand, grus eller styromull. Men man kan også få rod på stiklingerne ved at anbringe dem i vand. Der kan fx stikkes 5-7 stik­linger i en 10-11 cm potte, så man hurtigt får en fyldig plante. Selv under dårlige lysforhold beholder planterne en god bladfarve.

 

Skadedyr: Blomsterjøde bliver ofte angrebet af bladlus, der bekæmpes med et kemisk skadedyrsmiddel. Især bør bladenes underside gennemvædes godt.

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (12 stemmer)
Siden er blevet set 11.543 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
92521-10-2012 21:46:19 Birgit L
Jeg har fået nogen tradescantia andersoniana, fr a den lokale planteskole i den tro at det var stauder jeg kunne have ude. Jeg bor i Oslo og min have er absolut ikke af de luneste. Jeg lurer på om jeg skal forsøge,at lade dem overvintre ude...i så fald hvordan.
92610-01-2012 12:30:41 Esther
Elsker disse blomster,specielt dem med lilla blade - har flere, men man må meget ofte lave nye planter,ellers bliver de grimme.Derfor gider mange ikke have disse planter.
92710-01-2012 08:17:54 laila brøgger
Jeg har oplevet at min kat har spist af planten igennem k
lang tid , jeg måtte til dyrlæge hun var lam i bagkroppen og helt forgiftet , det virkede som hun var på speed.
vh Laila Brøgger

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her