Logo

Brunfelsia - Brunfelsia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Brunfelsia - Brunfelsia

Navnet Brunfelsia er givet til ære for den tyske munk Otto Brunfels (1488­1534), som i 1532 udgav den første tyske bog om lægeplanter.

Planten stammer fra Mellem- og Syd­amerika. På Antillerne bliver piger, og somme tider drenge, som har nået den giftefærdige alder, prydet med en krone af Brunfelsia.

Brunfelsia er ikke helt let at dyrke, men den ses alligevel en del p.gr. af sine smukke blomster. Væksten er op­ret. Bladene er aflange, lysegrønne og læderagtige.

 

Brunfelsia er velegnet til vinterhaver. men den kræver ret høj luftfugtighed.

 

Arter: Den mest dyrkede type er Brun­felsia pauciflora var. calysina. Den blomstrer især om foråret og somme­ren. Blomsterne er store, fladkravede og af en rent blå eller violet farve, som under afblomstringen dog efterhånden falmer stærkt.

 

Pasning: Under væksten og blomstrin­gen kræver Brunfelsia meget vand og næring, og den foretrækker så meget lys som muligt, selvom den må beskyt­tes mod direkte sol ved middagstid om sommeren. Fra juni til september kan planten sættes ud på en lun, beskyttet plads. Så skal den stadig passes med

vand og næring. Efter blomstringen tilføres mindre vand og næring, og temperaturen sænkes. Efter denne be­handling stilles den atter varmere, og den beskæres for at holde den lave og buskede vækst. Når væksten igen be­gynder, pottes den om i en luftig jord. Efter ompotningen vandes ikke så kraftigt. Om vinteren er 10°C tilstrække­ligt, og der tilføres ikke så meget vand. Hvis der vandes og gødes for meget. går det ud over den efterfølgende blomstring. Luften skal være fugtig, og der må ikke forekomme træk på over­vintringsstedet.

Formering: Formering sker udeluk­kende ved hjælp af stiklinger, men formeringen lykkes ikke altid. Der anvendes kraftige topskud. der er ca. 10 cm lange og som stikkes ca. 2 cm ned i en luftig tørvejord med iblandet sand. Hvis det er muligt først at dyppe den del af stiklingen, der skal i jorden, i et roddannende middel, er det en fordel. Der dækkes med plastic for at holde en passende luftfugtighed, og undervarme er en fordel. Efter at væk­sten er kommet i gang, 3 til 8 uger efter stikningen, fjernes plasticdækket.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (9 stemmer)
Siden er blevet set 2.839 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, hvem har gjort det bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her