Logo

Cigaretglød - Manettia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Cigaretglød - Manettia

Planteslægten Manettia har fået navn efter lægen Saverio Manetti (1723-85), som var leder af Firenzes botaniske have. Det er slyngende planter med lancetformede til elliptiske blade. Planterne er hjemmehørende i de fug­tige, tropiske områder i Central- og Sydamerika, hvorfra de blev indført til England omkring midten af det 18. århundrede.

 

Arter: Manettia bicolor er stærkt for­grenet, med lancetformede blade og rørformede blomster med fire meget korte kronflige, der er stærkt gule, mens røret er skarlagenrødt. Blomster­ne vokser frem fra bladhjørnerne. Den er hjemmehørende i Brasilien. Manettia inflata har blødhårede stæng­ler og stilkede blade. Blomsten er gul og rød som hos Manettia bicolor, men den gule del er ikke så stor.

 

Kultur: Cigaretglød foretrækker en pottejord, som ikke er for kraftig, samt en lys, solrig placering med mulighed for luftning. For at opnå tilstrækkelig luftfugtighed kan potten anbringes i en omvendt skål, placeret i en større skål med vand. Der vandes meget, bedst med regnvand eller afkalke t lednings­vand. Om vinteren vandes moderat, men uden udtørring; der gives regel­mæssigt næring med vandingsvandet i sommerhalvåret. Temperaturen hol­des på 18-20°C, men om vinteren må den ikke komme under 12°C.

 

Cigaretglød (Manettia bicolor) skal have meget vand og stor luftfugtighed for at trives godt i vindueskarmen.

 

Formering: Formeringen sker ved hjælp af stiklinger, der stikkes i en jordblanding med iblandet sand. I rodslagningsperioden holdes jordtem­peraturen på ca. 22°C. Man kan sætte et plastictelt omkring formeringskas­sen for at sikre tilstrækkelig luftfug­tighed.

 

Skadedyr: Hvis planterne holdes i for høj temperatur eller der ikke luftes

tilstrækkeligt, angribes de let af thrips og bladlus, der suger på blade og blomster. De sorte, dråbeformede eks­krementer griser planterne til. Pudring med lindanmidler hjælper godt.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (14 stemmer)
Siden er blevet set 4.612 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
94803-04-2012 17:53:50 willy jensen
en kæn og let paasselig plante

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her