Logo

Dronningens rubinsmykke - Neoregelia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Dronningens rubinsmykke - Neoregelia

Neoregelia har fået sit navn til ære for den tyskfødte botaniker Eduard Au­gust van Regel (1815-92), som var direktør, først for den botaniske have i Ziirich, senere i det daværende Skt. Petersborg, nu Leningrad.

Neoregelia er en af de talrige plante­slægter inden for ananasfamilien. Den stammer fra tropisk Brasilien, hvor den gror epifytisk, dvs. den vokser på andre planter uden at tage næring fra dem. Dronningens rubinsmykke har tungeformede, oftest savtakkede eller tornede blade med afrundede blad­spidser; bladene danner en roset. Blomsterne sidder meget tæt i en klase nede mellem bladrosettens inderste blade. Kun få blomster er åbne sam­tidig.

 

Arter: Som potteplante er Neoregelia carolinae den mest anvendte. Den har en ret flad bladroset med 30-40 cm lange og ca. 2'/2 cm brede blade. De er grønne med kraftig rød farve nærmest centrum. Blomsterne er purpurrøde eller violette. Sorten Neoregelia caroli­nae 'Tricolor' har glinsende grønne blade med cremehvide striber ind mod midten. Når planten er ved at blom­stre, bliver bladene rødfarvede ind mod midten. Denne sort kan kun for­meres ved hjælp af stiklinger, dersom striberne i bladene skal bibeholdes. Ved frøformering bliver bladene ens­farvet grønne.

 

Den brogetbladede sort 'Tricolor' af dronningens rubinsmykke (Neoregelia carolinae) er den, man oftest ser i handelen.

 

Neoregelia concentrica danner en stiv roset, bestående af op til 30 cm lange blade, der er grønne med purpur plet­ter på oversiden og korte, mørke torne langs bladranden. Ved blomstring bli­ver de midterste blade purpur-karmin­farvede med sorte spidser. De blå blomster sidder i midten af blad­tragten.

 

Pleje: Dronningens rubinsmykke kræ­ver en lys vokseplads og høj luftfugtig­hed. Hvis planterne står for mørkt, mister bladene deres farvetegninger; de tåler dog ikke direkte sol i den lyseste tid. I vækstsæsonen tilføres re­gelmæssigt næringsstof, og bladtragten holdes fyldt med vand, undtagen hen mod blomstringen, hvor tragten holdes mere tør. Næringen tilføres via potte­jorden, der ikke må blive for våd, fordi de svage rødder derved kan kvæles. Temperaturen må ikke komme under 15-20°C om vinteren. Som pottejord kan anvendes en let, humusrig jord (bladjord, enhedsjord tilsat spagnum). For at luftfugtigheden kan holdes til­strækkelig høj, kan planten anbringes på en omvendt urtepotte, der er stillet i en vandfyldt skål.

 

Formering: Neoregelia kan formeres ved hjælp af både stiklinger og frø. Ved stiklinger forstås her de planter, som udvikles ved siden af den oprinde­lige plante, moderplanten. Når små­planterne er blevet ca. halvt så store som moderplanten, skæres de fri fra moderplanten og pottes i en luftig pottejord, fx sandblandet enheds­jord . Ved frøformering sår man i en­hedsjord af P-typen, og frøene lægges oven på jorden, idet de kræver lys under spiringen. Frøene tåler ikke ud­tørring, og det kan give vanskeligheder med dækkematerialet, der må være gennemsigtigt (glas eller plastic). For at kunne spire kræver frøene en jord­temperatur på 25°C. Hvis man forme­rer dronningens rubinsmykke ved hjælp af stiklinger, varer det 1-2 år, før de blomstrer, mens det varer 3-4 år, før frøformerede planter blomstrer. Til samme familie som Neoregelia hø­rer en lang række andre, nemme stue­planter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 3.015 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her