Logo

Duftranke - Stephanotis floribunda

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Duftranke - Stephanotis floribunda

Af duftranke findes kun en art, Stepha­notis floribunda, der stammer fra Madagascar. Den er en stedsegrøn slyngplante med ovale, læderagtige, modsat siddende blade. Blomsterne er hvide, rørformede med krave og samlet i blomsterstande i bladhjørnerne. Blom­sterne er stærkt duftende, hvilket har givet planten dens danske navn.

 

Duftrankes stærkt duftende blomster er samlet i blomsterstande i bladhjørnerne.

 

Kultur: Duftranke foretrækker meget lys og frisk luft, men tåler dog ikke direkte sol og træk. Temperaturen må om dagen helst ikke komme under 18°C og om natten ikke under 15°C. For at undgå, at bladene bliver tørre, kan man overbruse planten hyppigt, især i den lyse del af året, og i denne periode kræver planten også meget vand og hyppig tilførsel af næring. Om vinteren giver man ikke næring og vand. Som pottejord anvendes en po­røs og næringsrig jordblanding (en­hedsjord). Den naturlige blomstrings­periode for duftranke ligger i måneder­ne juni-september, men ved særlig behandling kan planterne blomstre al­lerede fra april. Blomsterdannelsen fremmes ved lav temperatur, fx 13°C, mens blomsterudviklingen frem­mes ved en højere temperatur, fx 20°C. Holdes planterne meget varmt, op til 28°C i 14 dage, vil de allerede dannede blomsterknopper vokse hur­tigt. Ved gradvis sænkning af tempera­turen til 18-20°C i løbet af yderligere 2-3 uger vil planten blomstre.

 

Duftrankes blomster anvendes ofte i brudebuketter.

 

Formering: Som stiklinger anvender man en-leddede stiklinger med fuldt udviklede blade. Hele ranker kan bru­ges til stiklinger med undtagelse af den bløde top. Man kan stikke i enheds­jord, blandet med sand; temperaturen bør være 22-23°C. Det bedste stikke­tidspunkt er januar-marts. Stikkejor­den må hele tiden være godt fugtig. Stiklingerne slårrod i løbet af 2-3 uger.

 

Sygdomme og skadedyr: Hvis ældre blade bliver gulmarmorerede, kan det skyldes, at de har været udsat for stærk sol; og hvis bladene bliver helt gule, kan det skyldes, at jorden har været udtørret eller tværtimod for våd. Plan­ten angribes især af bladlus, skjoldlus og mider, der bekæmpes med aner­kendte midler; bekæmpelsen kan dog være vanskelig.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (107 stemmer)
Siden er blevet set 27.342 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
643623-07-2016 14:24:27 Grethe Jensen
Min duftranke har også haft en frugt. Den sad på planten i lang tid - nogle måneder. Så en dag revnede den, og der faldt en masse små hvide "dun" ud af den. Jeg plukkede den af planten og såede alle de små frø der var i den. Nu står der en "potte" med 30 nye duftranker med to blade. Venter lige lidt endnu med at plante dem ud. Er så spændt på, om de bliver til noget, og på hvor lang tid der går.
360803-06-2015 15:59:50 Kate Espe
Vi har en duftranke som har dannet en stor flot grøn frugt. Er der nogen der ved om den kan spises ?
103628-08-2011 09:11:29 Bent
Kan duftranken danne frugter?
Vi har en duftranke som netop har dannet en frugt som er på størrelse med en velvoksen pære. Dog ikke helt samme facon.
103731-07-2011 16:53:34 Elin
Jeg er rigtig glad for min dufteranke. Desværre har den fået
skjoldlus. Jeg har sat den ud i haven i en uge, hvor den både har fået regn og sol. Nu vil jeg plante den om og så håber jeg lusene er fjernet. Er der andet jeg skal gøre?

V.h. Elin
103827-07-2011 12:59:58 karin bolbroe
min nabo har en dufteranke , den har fået en slags frugt, ligner en lille mango,skal hun bare lade den være eller skal den fjernes,hun vil gerne vide om den er giftig.
103930-06-2011 10:54:12 oda pedersen
Kan planten stå ude på terrassen i sommerperioden?
104005-02-2010 10:53:01 bjarne stig hansen
Duftranken må være særdeles hårdfør, når den kan tåle temperaturer ned til 15 grader - og måske lavere. Den må jo være vant til meget varmere temperaturer på Madagaskar

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her