Logo

Dværgdaddelpalme - Phoenix roebelenii

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Dværgdaddelpalme - Phoenix roebelenii 

Familie: Palmae - Palmefamilien.

 

Hjemsted: Sydøstasien.

 

Vækstform: Palme med kort stamme.

 

Blade: Lange, graciøse, fjersnitdelte, med smalle, liniefor­mede afsnit, noget hængende. De unge blade er let grålige.

 

Anvendelse: Solitærplante - velegnet til store rum og kontorlandskaber.

 

Pasning: Varmeelskende plante, der også har brug for en del vand og gødning. I modsætning til hvad der skulle formodes af en sådan trope-oaseplante, kan den ikke lide stærk sol- det er jo nok, fordi det normalt er unge planter, vi har i vore stuer.

 

Jord: Enhedsjord.

 

Formering: Frø eller rodskud.

 

Andre arter:

- eanariensis - efter nogle år: tyk stamme, tæt krone - udendørs om sommeren

- dactylifera (foto herunder) - Daddelpalme - grove, stive, stikkende blade, kraftig stamme - frøformering.

 

Phoenix dactylifera

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (20 stemmer)
Siden er blevet set 14.903 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1386506-02-2024 16:08:01 Brian Kristensen
Hejsa. Min Dværgdaddelpalme er begyndt at visen. Den har fået en masse melligende hvidt pulver i øverste stamme og ved de nye skud. Ser også ud til at der er noget hvidligt under alle bladende. Er den angrebet af et eller andet, og hvis den er, hvad gør jeg så?
332919-11-2013 20:34:37 Andreas Garsov
Jeg har faktisk set et par af disse udplantet i Allerød. De så ud til at have det fint, men hvis de kun klarer +5 C er det nok snart slut med dem.. Den burde dog kunne klare lidt frost, da de daddelpalmer som vokser i Nordafrika er udsat for nattefrost om vinteren
333028-12-2011 12:50:52 Tom Kristoffersen
Undskyld tastefejlene i mit indlæg den 30-5-2011, og håber alle har kunnet gætte, hvad der skulle have stået. Teksten: tale ned til -5 0 °C er forkert, der skal stå tåle ned til -5 °C. Og teksten: for hvad planten kan tåle, så er det +5 0 °C. skal lyde: for hvad planten kan tåle, så er det +5 °C. Phoenix roebelenii er forholdsvis nemme at dyrke. De overlever godt i tropiske og tempererede områder. I de kystnære områder med god fugtighed, foretrækker denne art fuld sol. Længere inde i landet og i ørkenområder, klarer de sig bedst i filtreret lys eller delvis sol. Planter der står langs kysten, og i tæt skygge har en tendens til at blive ranglede og klarer sig dårligt. De kan endda dø i fuld skygge, hvorfor det er bedst at sørge for, at de får noget sollys. De kan lide næringsrig, veldrænet jord. Ler kan tolereres, hvis ikke der overvandes. Gennemsnitligt behov for vanding er ca. tre gange om ugen, selv de godt kan tåle lidt udtørring. Stammerne er ganske tynde, gennemsnitligt 7 - 15 centimeter i diameter. De er typisk tykke med fibre lige under kronen af blade. Med alderen, og når gamle blade og snavs er fjernet, får stammerne et lidt knudret udseende. Det skyldes de rester af gamle bladbaser der uvægerligt sidder tilbage efter beskæring. Bladene kan være så lange som 3-5 meter og farven er typisk blank grøn, sølv-grøn, eller mørkere grøn, når de dyrkes i filtreret lys. Kronen beskrives ofte som "fine", "bløde" eller "frodige", og den kan have op til 30 til 50 blade. Bladstilkenes nederste del har skarpe pigge, der kan være op til ca. 7- 8 cm lange Beskyttelsesbriller bør anvendes, ved beskæring eller rengøring af planten. Når du fjerner blade, start i bunden af kronen og fjern de lavest siddende blade, hvis der er blevet brune og grimme. Fjernelse af grønne blade medfører tab af klorofyl eller en plante energi. Tag et blad ad gangen og arbejde dig op til et sundt udseende blade og stop der. Vær forsigtig, når du lægger bladene i skraldespanden, da de kan svirpe rundt og ramme dig med en eller flere pigge. Hvis planten ikke beskæres, vil gamle blade hænge ned ad stammen, og med tiden vil de blive grimme og mere udsat for sygdom. Infektioner kan begrænses ved, at holde det værktøj der anvendes til beskæring ordentligt rent. Ved fjernelse, afskæring, af gamle blade bør der ikke skæres for tæt ind mod stammens center. Det er en god idé, at forsøge at holde en jævn tykkelse på stammen hele vejen, så den ikke pludselig bliver så tynd for oven, at planten mistrives eller går helt ud. God fornøjelse og godt nytår.
333130-05-2011 06:58:42 Tom Kristoffersen
Siden sidst, hvor jeg skrev omkring denne palme, med baggrund i omfattende indsamling af oplysninger, har jeg erfaret følgende. Her skal jeg nok tilføje, at det er egne iagtagelser på egen jord og dermed personlige erfaringer.

Her i forårsmåneder har jeg set mange annoncer, hvor i der har stået, at palmen kan tale ned til -5 0 °C.

Jeg kan kun sige, at det tror jeg ikke det mindste på, og jeg tror heller på de 0 °C grader, jeg var kommet frem til ved min sidste research.

Skal jeg sætte en nedre temperaturgrænse, for hvad planten kan tåle, så er det +5 0 °C. Hertil, vil jeg tilføje, at megen regn, især kraftigt hårdtslående regn og megen kold blæst, nemt kan flytte denne grænse opad.

Mit råd er; køb planten i en potte, plant evt. om i en lidt større - eller pænere, alt efter hvad du selv finder ønskeligt. Og køb ikke plante / potte større end du kan flytte den ud og ind af huset, uden at komme til skade.
Når den er ude giv den lidt læ, hvis muligt, og sæt den ikke ud før nattemperaturen ikke går længere ned end +5 °C.

Til sidst, med tanke på den megen regn vi har fået her i foråret, husk planten må ikke stå og soppe i vand. Står planten således, at der er en underskål eller andet, hvor i regnvandet hobes op, så tøm den når regnvejret stopper.
333229-05-2011 11:16:56 Ditte Søften
Hej.. nu har jeg læst lidt om denne smukke palme.. og har en selv... Har intet begreb om hvordan den skal behandles "indtil jeg fandt denne side" men jeg kunne godt tænke mig at vide om den kan Plantes ud.. altså ud i den danske jord.. har nemlig en Kolonihave, hvor at hvis den kan tåle det, vil jeg da gerne have den ud at stå i min have.. men kan den tåle det?? eller vil den direkte dø ved det eller ser den pæn ud om sommeren "dør lidt om vinteten" også kommer flot igen året efter?? på forhånd tak
333323-05-2011 21:24:59 Svend Gregersen
Jeg har 2 af disse palmer og synes de fantastisk dekorative. De er imidlertid allerede begyndt at få brune bladspidser og grenene er begyndt at virke trætte og lidt slappe i det. De er placeret i hver sin ret store potte med et enkelt hul i bunden, og jeg sørger for at de ikke udtørrer. De er placeret på skyggefuld plads, dog med lidt aftensol. Hvad kan det triste udseende skyldes. Havde en sidste år, som jeg havde indendørs i vinter, men da den kom ud i foråret rådnede den i toppen, og de nye blade kunne trækkes op så let som ingenting.
333414-05-2011 13:12:05 Tom Kristoffersen
Nu har jeg selv "gravet" dybere i denne plantes levevis, og er kommet frem til følgende.
Familie: Arecacea / Palmae (palme familien)
Almindelige navne:
Dværg Dadel Palme, Pygmæ Dadel Palme eller Miniature Dadel Palme
Distribution & oprindelse:
Regnskovene i Burma (Myanmar) / Thailand / Laos / Vietnam.
Beskrivelse:
Phoenix roebelenii er en lille til mellemstor palme, der kan vokse op til ca. 3 meters højde, selvom ældre eksemplarer godt kan vokse sig lidt højere. Den har en krone af smalle, buede, mørkegrønne blade, finere i det end tidligere kendte typer, og et tyndt lag af hvide skæl. Den korte slanke bliver hærdet og grovere i udseendet efterhånden som gamle visne blade fjernes fra selve stammen. Selvom planten normalt kun har en stamme, sker det dog at den danner flere. For at sikre en enkeltkronet palme skal evt. sideskud fjernes så tidligt som muligt, dvs. medens de er helt unge.
Cremefarvede blomster sidder som korte, 30 cm blomsterstande og afløses af små sorte dadler på hun planterne (han blomster dannes på han planter).
Selvom planten er enkeltstammet udbyder mange planteskoler dem til salg, plantet i krukker eller lignende, med 3-5 stk. Grupperet på denne måde har stammerne en tendens til, elegant, at bøje sig væk fra centrum af gruppen, hvorved der dannes et smukt arrangement.

Rigtig pasning:

Lysforhold: Phoenix roebelenii klarer sig bedst i filtreret lys, men trives også godt i fuldt sollys.

Temperaturer: Disse palmer gror fint i almindelig stuetemperatur, men klarer sig bedst, hvis de opmuntres af en vinter hvileperiode ved en temperatur på 10-13 °C. Tåler ikke temperaturer under 0 °C.

Vanding: Vand sparsomt I hvileperioden, så jorden kun lige holdes let fugtig. Når vækstperioden starter igen, øges vandingen gradvist; og der skal vandes godt i selve vækstperioden, så jorden holdes ordentlig gennemfugtig. Planten må dog ikke stå og soppe i vand. Når vinterperioden starter igen, nedsættes vandingen gradvist.

Gødskning: Anvend almindelig flydende blomstergødning, hver anden uge, i den aktive vækstperiode.

Potning og ompotning: Anvend en god blomsterjord og ompot planterne cirka, hvert andet eller tredje år. Ved ompotning skal de sættes i nye potter der er cirka 5 cm større end den de stod i. Ompotning skal ske i foråret, når plantens vækst starter igen. Et tydeligt tegn på, at planten har behov for en større potte, er dannelsen af mange små fine rødder oven på jorden, i den potte planten står i. Pak jorden godt omkring plantens rodnet ved ompotning, dog uden at beskadige rodnettet. 25-30 cm potter er store nok til planter på ca. en meter, større potter bør anvendes til større planter. Husk, at jordoverfladen bør værre så langt under pottens kant, at der er god plads til vanding.

Formering: Palmer dyrkes kommercielt af frø, det er dog en langsommelig proces, da det tager op til tre måneder før de begynder at spire. Nogle gartnere vælger, at plante dadelsten, da disse let spirer om foråret, hvis de sættes i potter der holdes fugtige og placeres lunt. Der dannes først en udelt grøn spire, og det kan tage op til 2-3 år før der dannes rigtige blade.
Hvis der dannes små sideskud ved roden af planten, kan disse fjernes med forsigtighed og plantes i egen potte. Placer potten med aflæggeren i halvskygge og vand den så jorden kun lige holdes fugtig. Når den danner ny top, så det kan ses at planten er i god vækst, passes den på samme måde som en voksen plante.

Anvendelse
Pygmæ dadelpalmer sælges i alle mulige typer af potter og krukker, og de ser godt ud på en terrasse. De er også meget dekorative indendørs. Men husk, at palmen har små torne langs bladkanterne, så stil den så der ikke er nogen (især små børn) der støder ind i den, da en torn under huden kan give en ubehagelig infektion.

Sammenfatning:
Phoenix roebelenii.
Denne plante kræver visse hensyn og trives ikke optimalt, hvis ikke de tilgodeses.
Blade – grønne
Facon – buskede
Rigtig pasning:
Vand sparsomt i hvileperioden (vinterhalvåret)
Vand rigeligt i vækstperioden (sommerhalvåret)
Lys – Filtreret lys
Temperatur i hvileperioden – min. 7 °C - maks. 16 °C.
Temperatur i den aktive vækstperiode – min. 16 °C maks. 24 °C.
Fugtighed– lav
333514-05-2011 11:22:12 Rikke Quistgaard
Vi har også lige købt et smukt eksemplar af Phoenix roebelinii. På mærkesedlen står der- fuld sol, en del vand og kan tåle ned til minus 5 grader. Har desuden været inde på forskellige amerikanske hjemmesider. De skriver bla. at palmen skal stå i en potte med huller eller dræn, så overskydende vand kan løbe væk.....at palmen har godt af få lov til at tørre lidt ud indimellem.....og at palmen selvfølgelig har et skiftende behov for vand, alt afhængig af årstiden....Ang sollys skriver de at palmen foretrækker ca 6 timers sol om dagen, gerne fra morgenen af og så lidt skygge senere på dagen hvor solen er stærkest....så stil planten et sted hvor den kan trække morgen og formiddagssolen. Mvh Rikke
333602-05-2011 18:44:33 Tom Kristoffersen
Jeg fatter ikke en brik! Om Phoenix Roebelnii skriver I "kan ikke lide stærk sol" Jeg netop købt en Phoenix Roebelinii, og på mærkesedlen som er sat fast på palmen dtår der "Placeres solrigt, tåler direkte sollys". Det noget forvirrende. Hertil kommer, at hver mærkaten på planter eller I oplyser om, hvorvidt den kan stå udendørs og hvor lave temperaturer den kan tåle, uden at tage skade. Jeg anser oplysninger om sidst nævnte som særdeles vigtige, såecielt i denne tid, hvor alle mulige har meget travlt med, at få solgt så mange som muligt af denne palmeart.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her