Logo

Elfenbenspalme - Phytelephas macrocarpa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Elfenbenspalme - Phytelephas macrocarpa

Anvendelse: Kernerne anvendes som »vegetabilsk elfenben«.

Slægtsnavnet er dannet af de græske ord phyton, som betyder plante, og elephas, som betyder elfenben. Arts­navnet er dannet af de græske ord makro = stor og karpos = frugt. Elfenbenspalmen er hjemmehørende i det tropiske Amerika og dyrkes enkel­te andre steder i troperne. Den udvik­les til en lille palme med en stamme på højst 2 m. Bladene er fjerdelte og kan blive 5-6 m lange.

De anvendes til tagdækning, og bladfi­brene bruges til tovværk. Den vigtigste plantedel er den hønseæg-store kerne, som er meget hård og elfenbenshvid. Kerner­ne skæres til knapper og små nipsfigu­rer; materialet kaldes »vegetabilsk el­fenben«. Indtil fremkomsten af mo­derne kunststoffer spillede kernerne en vis økonomisk rolle i de egne, hvor planten vokser. Elfenbenspalmen er meget vanskelig at dyrke i væksthus eller stue, og den har derfor kun ringe betydning som prydplante.

 

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 3.334 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Svigermors skarpe tunge - Sansevieria trifasciata - pasningSansevieria, som er medlem af liljefamilien, kaldes i »kærlig omtale« for svigermors...
• Hortensia - Hydrangea macrophylla - pasningHortensia har en begrænset levetid i stuen. Men den er god at forære væk som en hilsen om...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
292613-11-2011 09:17:31 Hanne Borre
Hej.
jeg synes, det er en fyldestgørende beskrivelse og tegning af elfenbenspalmen, når man gerne vil have et hurtigt overblik. Jeg var glad for, der stod lidt om størrelsen af frøene. Men hvilket æg er det, der sammenlignes med? Jeg går ud fra,det er hønseæg, men for præcitionens skyld burde det stå der.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!