Logo

Episcia - Episcia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Episcia - Episcia 

Hængeplanten Episcia er mindre almindelig som potteplante end dens slægtninge usamba­raviol og Gloxinia. Episcia, der er i familie med usambara­viol og Gloxinia, er hjemmehørende i Sydamerika. Planterne har krybende vækst og stærkt hårede blade.

 

Artikel billede

 

Pasning: Pottejorden skal være luftig og baseret på spagnum, fx enheds­jord. Episcia kræver høj luftfugtighed, som kan skaffes ved, at man sætter potten på en omvendt urtepotte i en skål vand.

Planten kan også regelmæssigt over­sprøjtes med vand, der har stuetempe­ratur. Den bør stå lyst, men tåler ikke direkte sol. I vækstperioden tilføres næring med vandingsvandet. Om vin­teren må temperaturen ikke komme under 16°C.

 

Formering: Episcia formeres om foråret ved udløbere eller bladstiklinger. Som stikkesubstrat anvendes spag­num, og ved en temperatur på 22°C slår stiklingerne rod i løbet af ca. 4 uger. Efter ca. 8 uger begynder nye planter at udvikle sig fra bladene. Når de nyudviklede planter er ca. 10 cm i omkreds, skæres moderbladet bort, og planterne pottes.

 

Arter:

Episcia cupreata stammer fra Colombia og Venezuela. Bladene er ovale, rynkede på oversiden og kan variere i farve; men for det meste er de brunrøde med rød-hvide striber. Blom­sterne er ca. 2,5 cm lange og skarlagen­røde.

Episcia dianthiflora stammer fra Mexi­co. Den danner talrige udløbere. Bla­dene er 2-4 cm lange, ovalt ægformede og rødlige ved bladnerverne. Blom­sterne er hvide med frynset rand. Episcia punctata har grønne, kødfulde blomster.

Episcia reptans stammer fra Colombia. Bladene er bronzefarvede og hvidstri­bede. Blomsterne er ca. 4 cm lange og rosafarvede.

 

Artikel billede

Episcia - Familie: Gesneriaceae

Der findes flere arter af episcia, og de er alle glimrende ampel planter, selvom de kræver nogen pasning. De skal helst have meget lys og megen varme, også om vinteren. I de senere år er der foregået et stort forædlingsarbejde med episcia, og de nye sorter er på vej ind i vore stuer.

Visse steder i den tropiske del af Colombia i Sydamerika er jorden helt dækket af en lille plante med tykke, hårede blade. Den udsender lange udløbere, som danner nye, rodslående planter i alle led, og derved kommer bladene undertiden til at stå som et helt sammenhængende tæppe.

Episcia er i familie med usambaraviol eller saintpaulia, og selvom den egner sig bedst i vinterhave eller varmhus, så klarer den sig også tilfredsstillende i en almindelig stue, hvor den især er velegnet som ampelplante.

Flere arter

Episcia er ikke så almindelig, men efterhånden dyrkes der dog flere arter. Episcia cupreata fra Colombia har ovale, rynkede blade med rødbrune, kobberglinsende pletter. Blomsterne er lysende orangerøde. Man har udviklet sorter som 'Frost y' og 'Siiver Sheen', der har sølvskinnende blade med kobberfarvede pletter langs randen En anden art er Episcia dianthiflora, der har små tykke, grønne blade og hvide blomster, der er smukt frynsede i randen. I en ampel får den en smukt hængende vækst. Episcia punctata fra Mexico har derimod tykke, oprette stængler med friskgrønne blade, mens blomsterne er grønl iggule med violette pletter på indersiden. Endelig har Episcia reptans mørkegrønne, rynkede blade med kraftige hvide tegninger omkring nerverne og mørkrosa blomster. Episcia formeres lettest ved hjælp af udløberne, som danner småplanter i leddene. Sæt en potte med fugtig standardjord ved siden af en episcia og tryk et led på en udløber fast i jorden uden at skære den af. Så slår den rod ligesom en jordbærplante. Man kan også bruge udløberne som stiklinger, men de tåler ikke alt for megen fugtighed i jorden, så det er bedre at dække potten med et stykke smørrebrødspapir eIler lign. end med glas'.

Episcia omplantes om foråret, hvor man også fjerner nøgne og kedelige udløbere.

Råd om pasning

Artikel billede Vand og gødning

Lad jorden tørre næsten ud mellem hver vanding og lad der aldrig stå vand i underskålen i længere tid. Under vinterhvilen fra november til februar vandes meget sparsomt, ellers risikerer man at rødderne rådner. Episcia bør heller ikke overbruses, hverken vinter eller sommer. Den kræver ikke megen næring, kun flydende gødning hver fjortende dag i vækstperioden om sommeren.

Artikel billede Lys og temperatur

Episcia skal have meget lys og bør stå i et øst- eller vestvendt vindue. I et sydvendt vindue bør den skærmes mod middagssolen om sommeren. Også om vinteren befinder den sig godt i almindelig stuetemperatur, så den er velegnet til centralopvarmede stuer.

Artikel billede Jord og omplantning

Episcia omplantes i marts-april til en større potte. Anvend en porøs, sandblandet standardjord. Planten er som regel smukkest andet år.

Episcia cupreata er velegnet som ampelplante, men den står også fint i en lys vindueskarm.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.106 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her