Logo

Fingeraralie - Dizygotheca

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fingeraralie - Dizygotheca

Fingeraralie er en meget yndefuld plante, men den kræver høj luftfugtighed, hvis den ikke skal tabe bladene.

Fingeraralie er hjemmehørende på Ny Hebriderne og blev bragt til Europa for ca. 100 år siden.

 

 

Kultur: Fingeraralie foretrækker me­gen varme og høj luftfugtighed. For at holde en tilstrækkelig høj luftfugtighed kan planten anbringes på en omvendt urtepotte i en skål med vand, og plan­ten kan oversprøjtes regelmæssigt. Voksepladsen bør være så lys som mulig, men ikke udsat for direkte sol. Om sommeren vandes og gødes regel­mæssigt, mens der om vinteren ikke tilføres gødning og vandes mindre. Om vinteren må temperaturen ikke kom­me under . Omplantning foreta­ges om foråret, og der bruges en porøs jordblanding, f.eks. enhedsjord. Fin­geraralie har et meget svagt rodnet og ømfindtlige rødder, hvorfor der ikke må vandes så meget, at luftadgang til rødderne hindres.

 

Formering: Det er vanskeligt selv at formere fingeraralie; det sker erhvervs­mæssigt ved frø, stiklinger eller ved podning. Ved frøformering sås om­kring marts i sandblandet enhedsjord ved en temperatur på omkring .

For at holde tilstrækkelig sluttet luft dækkes frøkasserne med glas. Når der anvendes stiklinger, tages disse med et bladsæt; der stikkes ved ca. . Stik­lingen må ikke være helt ung og ikke for træagtig. Ved podning overføres den øverste del af fingeraralien til et rodfæstet stængelstykke af Oreopanax, der også hører til vedbendfamilien og som har et stærkere rodnet end finger­aralie.

 

Arter: Dizygotheca elegantissima har fingrede, hånddelte blade, hvor hvert af de 7-11 småblade er ca. 11x1 cm. Bladene er brungrønne med hvid til rødlig midternerve, mens bladstilken er hvidplettet. Dizygotheca veitchii lig­ner Dizygotheca elegantissima, men er mindre. Bladene er forholdsmæssig længere og bredere. De er mørkegrøn­ne på oversiden, mens de på undersi­den er rødlige med fine, brune blad­nerver.

 

Skadedyr: Hvis fingeraralie angribes af skadedyr, er det som regel mider eller skjoldlus. Bekæmpelse kan forsøges med kogesprit på en vatpind eller med et skadedyrsmiddel, der fås i håndkøb.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (7 stemmer)
Siden er blevet set 11.002 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her