Logo

Fiskeben - Maranta

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fiskeben - Maranta

Fiskeben er hjemmehørende i de tropi­ske egne i Sydamerika og dyrkes ude­lukkende på grund af sine dekorative blade.

 

Pleje: Fiskeben skal helst stå lyst, men ikke i direkte sol. Luftfugtigheden skal være høj. Det kan man bl.a. opnå ved regelmæssigt at oversprøjte planterne; om vinteren kan overbrusning erstatte en del af vandingen. Om sommeren gives regelmæssigt gødning med van­dingsvandet. Ompotningen sker bedst om foråret; som pottejord kan man bruge en grov tørveblanding, der giver god mulighed for dræning af jorden og hermed god ilt-adgang til rødderne.

 

Formering: Deling er den letteste for­meringsmetode. Det er nemmest at dele planten, når rødderne er skyllet i vand, da de er meget indfiltrede. Hvis man vil stikke fiskeben, bruges topstiklin­ger. Ved formeringen bruges en grov jordblanding af tørvemel og sand. Om dagen holdes en temperatur på 18­-, og om natten er passende. Planterne må ikke udsættes for direkte sol.

 

Fiskeben dyrkes udelukkende på grund af sine dekorative blade.

 

Arter: De to arter, som er i kultur, stammer begge fra Brasilien. Maranta bicalor bliver op til høj. Bladene er runde til ovale, 15 x , blågrøn­ne på oversiden med et gråt fjermøn­ster, og purpur på undersiden. Den er varmekrævende. Maranta leuconeura har mindre blade med grågrøn oversi­de, hvide striber langs bladnerverne og mørkegrønne bladpletter. Sorten Ma­ranta leuconeura 'Kerchoveana', fiskeben, er den hyppigst dyrkede potteplante af denne planteslægt. Dens bla­de er større end artens og lysegrønne med brune pletter langs midtribben. Bladene bøjer sig opefter og lægger sig parvis mod hinanden om natten. Ma­ranta leuconeura 'Massangeana' har mindre blade end arten. Som yngre er de fløjlsagtig brune med lyst brunrøde nerver, men senere bliver de grønne med grågrønne bladnerver og et lyse­grønt bælte langs midternerven.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (12 stemmer)
Siden er blevet set 49.023 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her