Logo

Fiskeben - Maranta

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Fiskeben - Maranta

Fiskeben er hjemmehørende i de tropi­ske egne i Sydamerika og dyrkes ude­lukkende på grund af sine dekorative blade.

 

Pleje: Fiskeben skal helst stå lyst, men ikke i direkte sol. Luftfugtigheden skal være høj. Det kan man bl.a. opnå ved regelmæssigt at oversprøjte planterne; om vinteren kan overbrusning erstatte en del af vandingen. Om sommeren gives regelmæssigt gødning med van­dingsvandet. Ompotningen sker bedst om foråret; som pottejord kan man bruge en grov tørveblanding, der giver god mulighed for dræning af jorden og hermed god ilt-adgang til rødderne.

 

Formering: Deling er den letteste for­meringsmetode. Det er nemmest at dele planten, når rødderne er skyllet i vand, da de er meget indfiltrede. Hvis man vil stikke fiskeben, bruges topstiklin­ger. Ved formeringen bruges en grov jordblanding af tørvemel og sand. Om dagen holdes en temperatur på 18­-, og om natten er passende. Planterne må ikke udsættes for direkte sol.

 

Fiskeben dyrkes udelukkende på grund af sine dekorative blade.

 

Arter: De to arter, som er i kultur, stammer begge fra Brasilien. Maranta bicalor bliver op til høj. Bladene er runde til ovale, 15 x , blågrøn­ne på oversiden med et gråt fjermøn­ster, og purpur på undersiden. Den er varmekrævende. Maranta leuconeura har mindre blade med grågrøn oversi­de, hvide striber langs bladnerverne og mørkegrønne bladpletter. Sorten Ma­ranta leuconeura 'Kerchoveana', fiskeben, er den hyppigst dyrkede potteplante af denne planteslægt. Dens bla­de er større end artens og lysegrønne med brune pletter langs midtribben. Bladene bøjer sig opefter og lægger sig parvis mod hinanden om natten. Ma­ranta leuconeura 'Massangeana' har mindre blade end arten. Som yngre er de fløjlsagtig brune med lyst brunrøde nerver, men senere bliver de grønne med grågrønne bladnerver og et lyse­grønt bælte langs midternerven.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (12 stemmer)
Siden er blevet set 35.751 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os