Logo

Fuglerede­bregne - Asplenium nidus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fuglerede­bregne - Asplenium nidus

Fugleredebregne er hjemmehørende i Australien og Østafrika, hvor den le­ver epifytisk, dvs. vokser på andre planter uden at tage næring fra dem. Den har et kort, lodret rhizom (jord­stængel). Bladene er tungeformede og samlet i en roset, der kan minde om en fuglerede.

 

Pasning: Fugleredebregne foretrækker en let jord, men kan også klare sig i almindelig havejord. Temperaturen skal helst være omkring 20°C og luft­fugtigheden høj. Planten kan stå ret mørkt og tåler ikke skarpt lys og sol. I vækstperioden blandes regelmæssigt næring i vandingsvandet, mens der ikke tilføres næring om vinteren. Det bedste vandingsvand er regnvand, der ikke indeholder kalk.

 

Formering: Sporerne, der dannes på bladene, indsamles og sås i ren spag­num, der er dækket med et tyndt lag sand for at rette overfladen af. Spag­numlaget skal være mættet med vand, så man undgår vanding under spirin­gen og til første prikling. Temperatu­ren under spiringen, der varer 8-14 dage, skal være 22-25°C; derefter hol­des 20°C. Efter såningen dækkes så­kassen med glas for at holde på fugtig­heden. Der må ikke komme lys til såkassen under selve spiringen. Ca. 2 uger efter spiringen danner de fremspi­rede forkim et sammenhængende grønt lag, der deles i stykker på 1 x 4 cm. De små stykker lægges med lidt afstand på et dyrkningssubstrat, bestå­ende af spagnum, dækket med et tyndt lag spagnumblandet jord. Når forki­mene i de små stykker er vokset så meget, at man kan skelne dem som små skælagtige planter, deler man igen stykkerne, så enhederne bliver på stør­relse med svovlet på en tændstik, og prikler dem med en afstand på ca. 1 cm. Når planterne har skiftet blade, prikles atter om, idet der prikles 3-4 planter sammen i en jordblanding ba­seret på tørv, f.eks. enhedsjord. Den bedste såtid for sporerne er september-december. Det varer ca. et år fra såning til fuldt udviklet plante.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 5.656 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
152002-07-2011 15:04:09 Yvette Schalburg
Jeg har forgæves forsøgt at finde fugleredebregnen hos diverse butikker. Jeg bor i Taastrup. Er der nogen som kan guide mig til en butik som har denne plante hjemme?
Yvette

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her