Logo

Guzmania - Guzmania

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Guzmania - Guzmania

Guzmania lingulata er en af de dekorative potteplanter, som hører til ananasfamilien.

Guzmania har fået sit navn til ære for den spanske naturforsker Anastasio Guzman (18. årh.). Planten er hjem­mehørende i den nordlige del af Syd­amerika, hvor den gror i urskovene. Den er en epifyt, dvs. den gror på andre planter uden at tage næring fra dem. Bladene danner en roset, hvorfra der kun en gang fremkommer en blom­sterstand, hvorpå planten dør. Blade­ne er helrandede; blomsterstænglen er beklædt med småblade.

 

 

Pasning: Guzmania kræver en skygge­fuld og varm placering i en fugtig atmosfære. For at holde tilstrækkelig fugtighed omkring planten kan man sætte den på en omvendt potte i en skål vand. Man tilfører planten vand ved at fylde bladtragten, men man må aldrig gøde planten med vandet i tragten. Gødningen tilføres med vandet til jor­den, der ikke skal være våd, men som heller ikke må tørre fuldstændig ud. Når en blomsterstand er under udvik­ling, må der ikke stå vand i bladtrag­ten. Jorden skal være meget luftig og kan bestå af meget grov spagnum.

 

Formering: Guzmania formeres ved hjælp af stiklinger af de skud, der udvikler sig ved siden af moderplanten efter blomstringen. Så snart småplan­terne er 10-15 cm lange, skærer man dem fra moderplanten på en sådan måde, at der følger et stykke rod med den nye plante. Småplanterne pottes i grov spagnum. Det er muligt at forme­re Guzmania ved hjælp af frø, men det kræver bl.a. en temperatur på mindst 30°C.

 

Arter:

Guzmania lingulata stammer fra Guyana og Bolivia. Bladene er glatte med rødbrune linjer på undersi­den. Højbladene er mørkerøde, mens blomsterne er gule. Bladrosetten bli­ver op til 80 cm bred.

 

Guzmania minor er hjemmehørende i Centralamerika. Højbladene er højrø­de, og de hvide blomster er holdbare.

 

Guzmania monostachya, der i Dan­mark af og til kaldes juvelblomst, er hjemmehørende i Vestindien. Den har øverst på blomsterstænglen grønne småblade, der bliver stribet rødbrune til sorte. De blade, der omgiver blom­sterne, er lysende røde, mens selve blomsterne er hvide; de holder kun ca. 14 dage.

 

Ved krydsning af de forskellige arter af Guzmania er der opstået smukke sorter. Den afbildede kaldes »Magnifica«.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (23 stemmer)
Siden er blevet set 10.169 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
222219-05-2014 09:03:37 Jonas
Meget dejlig blomst. Flot rød farve
222320-04-2013 11:41:19 Lars Nielsen
Jeg har en Guzmania hvid, som har fået 2 små side skud, men nu er bladene begyndt at blive gul/brune hvad skyldes dette ? den har hele tiden vand i tragten. og jorden er let fugtigt.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her