Logo

Hjerteranke - Cero'pegia 'woodii

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hjerteranke - Cero'pegia 'woodii

Hjerteranke er en hængeplante, hvis slyngende stængler er forsynet med nyreformede blade, der sidder to og to modsat hinanden med ret stor afstand på stænglen. Bladene er kødede, mør­kegrønne med hvide marmoreringer. I bladhjørnerne dannes små knolde. Plantens underjordiske dele er ligele­des knoldformede.

 

Hjerteranke (Ceropegia) er en planteslægt med meget særprægede blomster.

 

Hjerterankes blomster er meget spe­cielt byggede og iøjnefaldende. De består af et kronbladsrør, som ender i 5 kronbladsflige, der er sammenvokse­de i spidsen; hvis kronbladsfligene er brede, ligner blomsten en lille fald­skærm; hvis de er smalle, ligner den en lanterne. Bunden af kronbladsrøret er let fortykket, og indgangen til kron­bladsrøret er som regel besat med stive hår, der har betydning for plantens frugtsætning. Så snart ådselfluer, der er lokket til af blomstens ådsellignende lugt, kommer ind i kronbladsrøret, virker dette som en fælde. Fluerne kan komme ned i kronbladsrøret, men de stive hår gør det svært for dem at komme ud igen. Hvis det lykkes, har de imidlertid sørget for bestøvningen af blomsten ved hjælp af det blomster­støv, som de har medbragt fra en anden blomst.

 

Pleje: Hjerteranke kræver en luftig, humusrig jord og foretrækker en lys, solrig placering fremfor skygge. Da de er hængeplanter, skal de anbringes på en væg eller lignende, hvor rankerne ikke kommer til at filtre sig ind i hinanden. De skal aldrig vandes, når jordoverfladen føles fugtig. Om som­meren tilføres regelmæssigt næring, men ikke om vinteren. Temperaturen må ikke komme under . Hjerte­ranke tåler udmærket tør luft og fore­trækker det ligefrem om vinteren.

 

Formering: Det er let at formere hjer­teranke ved hjælp af stængelstykker, forsynet med en lille knold, ligesom de små knolde i bladhjørnerne let slår rod. Man kan også formere hjerteran­ke ved frø.

 

Arter:

Ceropegia woodii ssp. woodii er hjemmehørende i Natal. Dens hjerte­formede blade har givet den navnet hjerteranke.

 

Ceropegia woodii ssp. debilis har lange, rankende stængler med ærtstore stæn­gelknolde.

 

Ceropegia stapeliiformis er en klatreplante i nær slægt med hjerteranke.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (38 stemmer)
Siden er blevet set 20.485 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
361707-06-2015 02:43:40 Hanne
Spiser lange tyndbenede edderkopper af hjerteranken? Det ville forklare alt det drys, der ligger i vinduet. Hilsen Hanne
226412-01-2015 15:05:46 Anja
Forstår ikke hvordan I mener jeg kan få min hjerteranke til at formere sig? Og kan jeg gøre noget ved at den er for lang og tynd? Vh. Anja
226626-03-2010 13:13:29 haveABC
Du må spørge i et større havecenter/planteskole
226726-03-2010 13:11:17 J.L
Man ville høre hvor man kan købe den Ceropegia Stapeliiformis

Tak får hjælp

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her