Logo

Julekaktus - Zygocactus hybridus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Julekaktus - Zygocactus hybridus

Julekaktus, hjemmehørende i de tropiske regnskove, er en populær potteplante.

De vilde arter af julekaktus er hjem­mehørende i regnskove i det østlige Brasilien, hvor de vokser i 400-2000 m's højde. Det er små busklignende planter, der vokser epifytisk, sjældent på træer, oftest i humus på klipper. Stænglerne er forgrenede, i begyndel­sen oprette, senere mere eller mindre nedhængende. Skuddene er inddelt i regelmæssige, bladagtige stængelled, såkaldte phyllokladier.

I spidsen af hvert phyllokladie findes areoler, knipper af hår eller børster, hvorfra længdevækst eller forgrening finder sted og hvorfra blomsterne fremkommer.

 

Julekaktus' blomstring er afhængig af både daglængde og temperatur. De normale handelssorter 'Le Vesuv' og 'Weihnachtsfreude' dan­ner blomster mellem 13-15°C uanset daglængden. Ved kort dag med mindre end 12 timers dagslys dannes blomster ved temperaturer på 15-18°C; over 20°C og under 13°C er der ingen blom­sterdannelse.

 

Pleje: For at få god vækst i planten inden blomstringen er en temperatur på 20°C ønskelig, men direkte sol bør undgås. Som jord bruges en standard­jordblanding, hvor vandet let løber bort. Det er vigtigt med en sådan jord, fordi julekaktus' rodsystem er meget svagt og let ødelægges, hvis jorden er for fugtig. Udtørring er ligeledes ska­delig. Der gødes regelmæssigt i som­merperioden. For at få planten i blomst skal temperaturen sænkes til 15-17°C om efteråret, og den hæves ikke igen, før knopperne tydeligt kan ses.

Blomsterne sidder opad på unge plan­ter og hænger nedad på ældre. Planter­ne kan tabe knopperne ved udtørring, overvanding eller som følge af store temperatursvingninger .

 

Formering: Julekaktus formeres ved hjælp af ledstiklinger, der stikkes i en let spagnumstandardjord, der ikke må være vandholdende.

Temperatur formeringsperioden: 20-22°C.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (38 stemmer)
Siden er blevet set 9.210 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
124210-03-2015 18:52:01 anne marie rasmussen
Gode forståelige tips

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her