Logo

Julestjerne - Euphorbia pulcherrima

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Julestjerne - Euphorbia pulcherrima

Julestjerne er hjemmehørende i Mexi­co, men dyrkes som prydbusk overalt i tropiske og subtropiske egne. Som medlem af vortemælkfamilien indehol­der alle plantedele mælkesaft. Bladene er spredte, ægformede, svagt bugtet­lappede til næsten helrandede. Mod skudspidsen sidder bladene tæt sam­men; de bliver her lancetformede og skarlagenrøde og kaldes brakteer; de sidder umiddelbart under og omgiver de små, uanselige gulgrønne blomster. Hvor julestjerne er hjemmehørende, bliver den 3-4 m høj, men i kultur bliver den ikke mere end 1 m høj. De planter, man køber, er ikke nær så høje; man begrænser deres højde ved hjælp af kemiske midler. Julestjernes egentlige blomster holder ikke ret længe, mens brakteerne er meget holdba­re og ofte bliver siddende, selv efter at planten har tabt de øvrige blade. Der findes en lang række sorter med skarlagenrøde brakteer , ligesom der er frem­elsket sorter med hvide og lyserøde brakteer, f.eks. 'Paul Mikkelsen' og 'Anette Hegg' (mørkerøde), 'Mikkel­pink' og 'Mikkeldawn' (lyserøde) og 'White Ecke' (hvid). Der findes også julestjerner, der bruges til afskæring, selvom man kun sjældent ser afskårne julestjerner i Danmark.

 

Julestjerne er en meget populær blomst ved juletid, og man kan se den med brakteer i forskellige farver.

 

Pleje: Julestjerne gror bedst, når den står lyst og ved normal stuetempera­tur. Pottejorden kan være en spagnum­standardjord. Man vander regelmæs­sigt, om vinteren uden næringstilførsel, mens man om sommeren tilfører næ­ring ved hver vanding. I perioden efter blomstringen vandes mindre; men jor­den må ikke tørre helt ud. I vækstpe­rioden er det godt at overbruse plan­ten. Om sommeren kan julestjerne stå ude. Hvis man sørger for, at planten ikke står i lys mere end 10 timer i døgnet i 4 uger, kan man få den til at blomstre på alle tider af året; men kommer der blot en lille smule lys til planten i løbet af de 14 timers mørke, den kræver, bliver der slet ikke nogen blomstring. Efter blomstringen kan ju­lestjerne skæres tilbage, så der er ca. 15 cm tilbage af stænglerne.

 

Formering: Julestjerne formeres ved stiklinger. Stiklingerne skal have bla­de. Ved skæringen »bløder« de; for at standse dette lægger man dem i lun­kent, rent vand. Temperaturen i for­meringsperioden skal helst være 22-24°C, og for at holde tilstrækkelig høj luftfugtighed kan man dække stikkebe­det med et telt af plastic. Teltet fjer­nes, når stiklingerne har slået rod.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (26 stemmer)
Siden er blevet set 6.506 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Jacobinia carnea (syn. Justicia)Jakobinia er en flot plante, der kan blive meterhøj. Den kræver megen varme, vand og...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
294924-08-2013 10:59:29 Max Nielsen
Lærerigt

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!