Logo

Justicia - Justicia aurea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Justicia aurea er en spændende fornyelse blandt vore stueplanter, men den er endnu ikke helt almindelig. Den minder en del om jakobinia.

 

Justicia er en ny plante, som det måske endnu kan være svært at skaffe hos blomsterhandleren. Den har heller ikke fået et dansk navn endnu, men undertiden kaldes den gul jakobinia. Aurea betyder guld, og blomsterne er lysende gule som guld.

Justicia tilhører samme familie som jakobinia, som den da også ligner en del, både med hensyn til udseende og vækstvilkår. Men justicia har lysende guldgule blomster, og det latinske artsnavn aurea betyder da også guld. Justicia stammer egentlig fra det sydlige Mexico, men det er på New Zealand, man er begyndt at dyrke den og anvende den som stueplante.

Justicia aurea ligner meget den almindelige jakobinia. Blomsterne kommer i en stor stand for enden af skuddene, og de enkelte blomster er lange og rørformede, men guldgule. Selve standen er mere åben end hos jakobinia. De grønne blade er store, ovale og noget buklede. Planten skal have en vis alder for at kunne blomstre. Når man formerer den ved stiklinger, varer det mindst 10-12 måneder, før den blomstrer. Planten udvikler efterhånden et kraftigt rodnet, så derfor skal man ikke plante den i en for lille potte. Det er vigtigt, at der er rigeligt med næring i jorden, og derfor bør man bruge en muldrig standardjord og gerne blande den med en god del kompost og noget sand, som gør jorden mere porøs og vandgennemtrængelig. I vækstperioden om sommeren skal den yderligere have tilført flydende gødning en gang om ugen, og når det er varmt, sætter den pris på overbrusninger med tempereret vand. Ligesom jakobinia skal den helst stå i et godt ventileret rum. Om vinteren kan man sænke temperaturen, men ikke til under 16-18° C. Justicia skal stå så lyst som muligt hele året.

Råd om pasning

Artikel billede Vand og gødning

I vækstperioden og under blomstringen skal justicia vandes regelmæssigt, og man kan vande med en opløsning af gødning en gang om ugen. Når det er varmt og solrigt, sætter den stor pris på overbrusninger. Om vinteren skal den vandes mere sparsomt, men jorden må dog aldrig tørre helt ud.

Artikel billede Lys og temperatur

Justicia skal have meget varme og lys om sommeren. Om vinteren er den bedste temperatur 16-18° C., men planten skal stadig stå så lyst som muligt.

Artikel billede Jord og omplantning

Omplantes forår i en muldrig standardjord blandet med kompost og sand.

Justicia aurea er en spændende fornyelse blandt vore stueplanter, men den er endnu ikke helt almindelig. Den minder en del om jakobinia.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.521 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?