Logo

Kastanjevin - Tetrastigma voinierianum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kastanjevin - Tetrastigma voinierianum

Kastanjevin er en stedsegrøn, klatren­de plante, hjemmehørende på Ny Gui­nea. Den har store, femfingrede blade, der som unge er gråfiltede, men som efterhånden bliver blanke på oversi­den. Småbladene, der bliver indtil 20 cm lange og 10 cm brede, er savtakke­de. Skuddene er filtede og forsynet med klatretråde. Planten har fået sit danske navn fra bladenes lighed med hestekastanjens blade.

 

Pleje: Jorden kan bestå af en spag­num-standardjord. Temperaturen bør være ca. 20°C og luftfugtigheden stor; planten overbruses regelmæssigt, og direkte sol bør undgås. I vækstperioden forår, sommer og efterår skal planten vandes regelmæssigt og tilføres næring.

 

Formering: Under ideelle forhold kan kastanjevin udvikles fra stikling til fær­dig plante på 6-8 måneder. Formerin­gen, hvortil bruges stængelstykker med et blad, kan foregå hele året. Som stikkesubstrat kan man bruge ren spag­num. Når temperaturen er ca. 25°C og der er sluttet luft, varer det normalt ca. 2 uger, før stiklingerne har rod. Sluttet luft, hvorved man opnår stor luftfug­tighed, kan opnås ved at afdække stik­lingekassen med plastic. Når stiklingen har udviklet skud, pottes den.

 

Beskæring: Vin skal beskæres tidligt på foråret: Trim dem ind, så de holder sig indenfor den tildelte plads, og fjern alt gammelt ved. Skær vildfarne lange slyngtråde ned til de sekundære skud eller ældre ved.

Vin må gerne/skal beskæres hårdt. Fjern de fleste af af foregående års skud, så der efterlades korte "3-knoppers-kortskud" med 20 cm's afstand langs de ældre stokkes hovedarme.

 

Anvendelse: Som dekorationsplante i vinterhaver, aulaer og vestibuler.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (15 stemmer)
Siden er blevet set 9.238 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1364506-04-2023 15:11:00 Karen Hansen
Har en fra1926 så vil lige høre om hvad jorver bedst
318021-03-2011 18:28:05 lisbeth jessen
hej gunhild.
Jeg har ikke meget forstand på denne plante... men hvis du kigger lige op over her, kan du se ...forrige: Kastanievin, kejservin, kænguruvin. prøv at "klikke" på den.. så står der at den sommetider har 3 og sommetider 5 fingre på hvert blad. Så det bare lige fordi jeg prøvede at finde ud af, hvilkn plante jeg har købt. Håbede det var den jeg har set i Damaskus... hvo den hænger ned i gaderne og er så flot. bedste hilsen lisbeth
318116-03-2011 23:58:27 Gunhild
"jeg har et spørgsmål om min kastanievin (Tetrastigma voinierianum). Igennem lang tid har den valgt kun at lave 3 af de 5 fingre der normalt er på et blad. Mon der er nogle, der ved hvorfor?"
318212-02-2010 14:18:33 haveABC
Kastanjevin er nu opdateret med beskæring.
318312-02-2010 13:32:52 Asger Abel
Er der nogen der ved hvordan man beskærer sin kastanjevin?

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her