Logo

Klivia - 'Clivia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Klivia - 'Clivia

Klivia har fået sit navn efter Lady Charlotte Florentina Clive (død 1860), barnebarn af Robert Clive, som var den første, der fik planten til at blom­stre i kultur. Den er hjemmehørende i Natal i det sydøstlige Afrika. På dansk kaldes den også mønjelilje efter den ofte mønjerøde blomsterfarve.

 

Pleje: Frøplanter skal være mindst 2½ år gamle, før de kan blomstre. Jorden kan bestå af en standard-spagnumblan­ding. Temperaturen skal være omkring 18-20°C i vækstperioden, og om vinte­ren må den ikke komme under 12°C. Planterne tåler ikke direkte sommer­sol. Om efteråret og vinteren har løget en hvileperiode, i hvilken det ikke skal tilføres vand og næring; hvis hvilepe­rioden er for kort, kan det resultere i, at blomstringen udebliver. I vækstpe­rioden tilføres næring med vandings­vandet; der vandes kun, når jorden er ved at være tør. Omplantning kan ske efter blomstringen, men det er normalt ikke nødvendigt at plante om hvert år.

 

Formering: Hvis man ikke ønsker at opformere et stort antal planter, for­meres klivia ved hjælp af de sideløg. der dannes på de gamle løg. Sideløge­ne pottes og holdes ved en temperatur på 18°C i begyndelsen. Kulturen er i øvrigt som for store løg. Ønsker man et stort antal kliviaplanter, bruges frø­formering. Frøet mister meget hurtigt spireevnen, hvorfor det må sås, så snart det 'er modent. Man bruger en let jordblanding, tilsat spagnum. Spirin­gen varer 4-6 uger; ·når frøplanterne har fået to blade, prikles de ud i små potter. Det første P/, år holdes de ved en temperatur på 18-22°C, hvorefter de skal have en hvileperiode med lave­re temperatur og ikke ret meget vand.

 

Arter:

 

Clivia miniata har mørkegrøn­ne, ret tykke blade, der er 6-8 cm brede og ca. 40 cm lange. De holdbare, tragtformede, gule, orange eller røde blomster er samlet i en hovedformet blomsterstand på en blomsterstængel, der er lidt længere end bladene. Blom­stringen finder sted i perioden februar­-maj. Clivia miniata er den oftest dyrkede klivia.

 

Clivia nobilis har faste, læderagtige, smalle blade, og blomsterne når sjæl­dent op over bladene. Blomstringen finder sted i august-november.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (74 stemmer)
Siden er blevet set 16.471 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1328228-11-2021 18:01:12 bente Fabricius
Min ældgamle Clivia Minata har fået ny placering ved flytning. Den er også begyndt med, at få gule spidser. Den har stået vinkelret mod en væg vinduet der vendte syd / vest med stråtag. der stak langt ud og skyggede / lyst men ingen direkte sol. Den nye placering er i et stort vindue uden mulighed for skygge, hvor solens stråler starter fra højre morgen og når Cliviaen ca. 12 middag, Jeg har nu placeret den på et kurvemøbel lidt væk fra vinduet. Den får stadig gule spidser på de længste og højeste blade. Nu er den omplaceret til ca 2,5m væk fra vinduet og terassedøren ved siden af. Det har hjulpet, så det har noget at gøre med placeringen. Jeg kan ikke sætte den i et andet rum, da alle vinduer vender til samme side.
1272428-07-2019 14:36:54 Christina Gottlieb
Min Clivias blade har fået for meget sol plus tidligere besøg af uldlus. Må man godt klippe de grimme blade af og er der noget, jeg bør tænke på inden jeg evt klipper?
1075215-01-2017 13:00:15 Bente
Kan Clivia overleve ude I haven vinteren over. Hvordan kan det lade sig gore.
511110-04-2016 14:34:36 maya
Når blomsterstanden vier sig, må der IKKE vandes, før den rækker over bladene, da den ellers vil gå i stå med at gro -derfor blomstrer planten mellem bladene, hvilket er ærgerligt.
114821-04-2015 13:03:50 Birgit Rasmussen
Hvor kan jeg købe denne Blomst : Klivia - 'Clivia ?
114915-02-2013 08:34:13 haveABC
Der er mange der stiller have-/plantefaglige spørgsmål i Kommentar-feltet. Men vi har på redaktionen i øjeblikket ikke nogen fagfolk, der kan besvare dem.
Så vi må bede publikum om at hjælpe med de rigtige svar. Og det er der heldigvis mange der hjælper med. Mange tak.
115022-11-2012 11:42:44 elin Bjerre
Jeg har den flotteste Clivia, som jeg elsker fordi jeg har arvet af min mormor for mange år siden, og den står stadig flot i sin, efterhånden, store potte i vores havestue. Jeg har imidlertid nøjagtig det samme problem som Ingrid Hansen (indlæg d. 18.8.012) med de brune spidser, og af og til må jeg fjerne et helt gult, døende blad. Jeg savner at kunne læse jeres svar på Ingrid Hansens spørgsmål, hvorfor I får tilsvarende fra mig!! Står min plante for lyst med for megen sol? Jeg har omplantet den i almindelig god blomsterjord (ikke spagnumblandet).
115118-08-2012 16:37:49 Ingrid Hansen
Jeg har haft min Clivia i rigtig mange år, og den har også været flittig til at blomstre- og sætte nye skud. Blot får mange af bladene meget brune spidser, så jeg tilsidst fjerner dem, for kønt ser det ikke ud. Det er ikke altid, det er de nederste blade, men ofte 4.-5. blad op ad rosetten. Hvordan undgår jeg det?
115221-01-2012 19:29:20 Lene Kildegaaard Nielsen
Hej

Jeg har på min Clivia ladt frøstanden blive siddende, med det resultat at der var 2 frø som begyndte at spire indeni. Frøstanden rævnede til sidst, og de nye grønne blade kom til syne.
Dem har jeg så kunne plante, og har nu 2 små fine nye planter.
115313-12-2010 16:38:25 erik Andersen
Flot plante - men der er et problem ved overvintring i varme rum, planten afgiver en meget stærk duft fra blade og blomster, mar man bruger tilskudsvarme i form af gasvarmeovn. Duften minder om danalim. Planten har for tiden 3 blomsterstæmgler med 10- 12 blomster i hver. har nu flyttet planten ind i et køligt værelse, hvorefter lugten er forsvundet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her