Logo

Lapageria - Lapageria rosea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Lapageria - Lapageria rosea

Lapageria er hjemmehørende i Chile, hvor den betragtes som national­blomst. Navnets oprindelse er usikker, men har muligvis tilknytning til den franske kejserinde Josephine de La Pagerie, Napoleon Bonapartes gemal­inde.

Den eneste art er Lapageria rosea, der er en stedsegrøn, slyngende plante, som bliver 3-5 m lang. De spredte blade er læderagtige, ovale til hjerte­formede eller lancetformede. Blom­sterne bliver op til 7 cm lange og er rosa til karminrøde med hvide pletter. Sorten Lapageria rosea 'Albiflora' har rent hvide blomster.

 

Pleje: Det er vanskeligt at dyrke Lapa­geria med held på vore breddegrader . Den kræver en kølig vokseplads, hvor der om sommeren er skygge og om vinteren meget lyst. Om vinteren skal temperaturen helst være mellem 6 og 10°C og luftfugtigheden stor. Om som­meren må der tilføres rigeligt vand, mens der ikke skal vandes ret meget om vinteren; rodklumpen må dog al­drig tørre ud. Planten klarer sig bedst, når den er udplantet eller pottet i en luftig jord, bestående af en tørveblan­ding tilsat ler. Den tåler ikke tilbage­skæring.

 

At kunne få en Lapageria til at blomstre er enhver blomsterelskers drøm.

 

Formering: Lapageria's frø taber hur­tigt spireevnen og skal sås umiddelbart efter, at frøet er modnet. Temperatu­ren under spiringen skal være omkring 20°C; spireperioden er 3-4 uger. Den første tid vokser planten hurtigt, men efter 1-2 års forløb indtræder en stil­stand i væksten. Efter denne periode er planten klar til udplantning eller potning på blivestedet, hvor den helst skal have fred og ro.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.979 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her