Logo

Miltonia - Miltonia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Miltonia - Miltonia

Miltonia vokser fortrinsvis i bjergom­råder og er derfor ikke særlig varme­krævende. Disse orkidéer, hvis blom­ster kan minde noget om stedmoder­blomster, har navn efter Lord Fitzwilli­am Milton (1786-1857), der var orkidé-samler og stor kender af Miltonia­slægten.

Miltonia blomstrer i 4-6 uger, men afskårne blomster er ikke særlig hold­bare. Hver pseudobulbe bærer to grøn­ne blade. Blomsterstænglerne er 30-60 cm lange og bærer hver 4-7 blomster, der er ca. 10 cm i diameter.

 

Pleje: Miltonia skal helst have tempe­raturer på 16-20°C, og luften må gerne være tør. De tåler ikke overbrusning. Som dyrkningssubstrat kan bruges en meget grov spagnum. I vækstperioden tilføres regelmæssigt vand og gødning, mens der uden for denne kun tilføres vand og da kun så meget, at pseudo­bulberne ikke skrumper ind. Vander man for meget i denne periode, går rødderne til grunde. De fleste arter er velegnede til stue og vinterhave.

 

Formering: Den letteste formerings­metode er deling af planten. Det kan f.eks. ske i forbindelse med en ompot­ning.

 

Miltonia egner sig godt til stue eller vinterhave. Den blomstrer i 4-6 uger, men de afskårne blomster har desværre kun kort holdbarhedstid.

 

Arter:

Miltonia candida har stjernefor­mede blomster, der er 6-8 cm store og sidder samlet 6-8 på hver stængel. Blomsterne fremkommer i august-no­vember og er gule med brune pletter; læben er hvid med rosa grund.

 

Miltonia roezlii har grågrønne blade. Blomsterne, der sidder samlet indtil 4 på hver stængel, bliver op til 9 cm i diameter og er hvide med to purpurfar­vede pletter. Læben er gulplettet med røde striber.

 

Miltonia spectabilis er lidt mere varme­krævende" og kræver også højere luft-

fugtighed end de fleste andre Miltonia­arter. De op til 8 cm store blomster er rosafarvede; sorten 'Bicolor' har hvide blomster. Læben har et purpurfarvet skjold og hvid rand.

 

Miltonia vexillaria er den almindeligst dyrkede af arterne. Blomsterne er of­test rosa til purpurfarvede; men kryds­ninger har tit hvide eller cremefarvede blomster. En kraftig plante kan udvik­le op til 12 eller flere blomster pr. stængel; hver enkelt blomst er indtil 9 cm i diameter og fremkommer i maj­-juni.

 

Der findes mange sorter af Miltonia, her 'Franz Wichmann'.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 3,9 (24 stemmer)
Siden er blevet set 5.363 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvem skal være statsminister ved et blåt flertal ved næste valg?


Effektiv reklame - klik her