Logo

Nerie - Nerium olelander

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Nerie - Nerium olelander

Nerie findes vildtvoksende overalt i Middelhavslandene, især i floddale, som med de skiftende årstider er vand­fyldte eller udtørrede; den blev dyrket allerede i den klassiske oldtid.

Den har læderagtige, mørkegrønne og 15 x 3 cm store blade, der sidder tre og tre i kranse omkring stænglen. Både grene og blade er meget giftige. I naturen bliver nerien op til 4 m høj; men de planter, vi dyrker, bliver ikke nær så høje. Om sommeren og efter­året fremkommer de smukke, lyserøde blomster i endestillede stande. Der findes mange former med enkle eller fyldte blomster, som er hvide, rosa, røde eller endda stribede.

 

Den dominerende farve hos nerie er lyserød.

 

Pleje: Nerie er meget vandkrævende og skal have vand op til 3-6 gange om ugen om sommeren og 1-2 gange om ugen om vinteren, alt efter hvor varmt det er. Planten skal altid stå så lyst som muligt. Om sommeren kan den stilles udendørs på en altan eller en terrasse og skal regelmæssigt tilføres næring, mens der ikke tilføres næring om vinte­ren. Jævnlig overbrusning med kuld­slået vand er gavnlig og modvirker, at blomsterknopperne tørrer ud. Ompot­ning sker bedst om foråret, men det er ikke nødvendigt at potte om hvert forår, medmindre jorden er blevet me­get tæt. Rødderne kræver dog god plads. Det er klogt at bruge en jord­blanding med en del ler.

 

Formering: Nerie formeres ved stiklin­ger i maj måned. De slår let rødder i en skål med lunkent vand.

 

En fyldtblomstret varietet af nerie.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (43 stemmer)
Siden er blevet set 30.064 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1291215-04-2020 14:49:33 Bente
Jeg har en Nerie, der er angrebet af små hvide partikler, båbe på stængler og blade. Mest på undersiden af bladene. Findes der en behandling?
1227527-06-2018 10:41:50 Poul E Nielsen
hej jeg kan ikke finde svar på hvorfor vore nerium får mange gule blade kan den have det for varmt vi har glastag og temp. kan komme op på 40grader
272717-06-2010 17:36:30 Lene Blom
Hej
Jeg har haft nerier i nogle store potter ,men fik desværre frost,da jeg satte dem ud fortideligt.Jeg har nu prøvet at plante nogle hotensia i de samme potter men de gik ud inden der var gået en uge, hvad har jeg gjort galt? På forhånd tak.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her