Logo

Odontoglossum - Odontoglossum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Odontoglossum - Odontoglossum

Planteslægten Odontoglossum er ud­bredt fra Mexico og Mellemamerika til Sydamerika. Særlig i den 7600 km lange bjergkæde Cordilleros de los Andes i Sydamerika vokser der i en højde af 1500 til 3000 m mange orkidé­er. Bjergorkidéerne fra Mexico er de letteste at dyrke i stue og vinterhave. Navnet Odontoglossum er afledt af græsk odon = tand og glossa = tunge, idet blomsten har en tandet læbe.

 

Odontoglossum rossii har vellugtende blomster.

 

En krydsning mellem Odontoglossum nobile og Odontioda 'Gilbara'.

 

Odontioda 'Brutus'.

 

Odontioda 'Darius' er en krydsning mellem Cochlioda og Odontoglossum.

 

Alle Odontoglossum vokser som epi­fytter på træer eller som »stenplanter« på klippeskråninger. De har ægforme­de, sammentrykte pseudobulber og et eller to blade. Blomsterne udvikles fra grunden af pseudobulben. Blomster­stænglen er almindeligvis buet og no­get forgrenet. Blomstens størrelse kan variere fra få cm til ca. 16 cm.

Odontoglossum er meget brugt til for­ædling; den krydses først og fremmest med Miltonia. Ved krydsning af disse to arter er således slægten Odontonia opstået. En krydsning mellem Cochlio­da og Odontoglossum kaldes Odontio­da.

 

Pleje: Temperaturen er et vigtigt punkt ved dyrkning af Odontoglossum; den bør ligge mellem 12 og 16°C. Ved temperaturer herover standser væk­sten, og ved lavere temperaturer er der stor risiko for sygdomsangreb. Herud­over kræver planterne frisk, fugtig luft, og de tåler ikke sol. I hvileperioden holdes planterne køligt og tørt, men dog ikke så tørt, at pseudobulberne skrumper ind. Hvis der på den anden side gives for meget vand, går rødder­ne til grunde. Som dyrkningssubstrat kan bruges en meget grov spagnum eller grov spagnum blandet med breg­nerødder i forholdet 2: 1. I sommerpe­rioden tilføres regelmæssigt gødning.

 

Formering: Den letteste formerings­metode er deling af planten i forbindel­se med en ompotning enten forår eller efterår, men ikke om sommeren, hvor væksten kan være gået i stå på grund af varmen. Frøformering er meget van­skelig og udføres kun af specialfir­maer.

 

Arter:

Odontoglossum cervantesii blomstrer i november-marts. Blom­sterne er brunlige med hvidt; blomster­stænglen er hængende.

Odontoglossum citrosmum blomstrer i maj-juni. Blomsterne er hvide med et stænk af lyserødt; blomsterstænglen er hængende.

Odontoglossum crispum blomstrer i fe­bruar-april. Blomsterne er hvide eller svagt lilla, ofte forsynet med uregel­mæssige mørke pletter.

Odontoglossum grande blomstrer i no­vember-marts. Blomsterne er gule med brune pletter og 10-12 cm store. Den bedst egnede art til stue.

Odontoglossum maculatum blomstrer i marts-april. Blomsterne er brune, lilla og gule.

Odontoglossum nobile har blomster i marts-maj. Blomsterstænglerne er for­grenede, og blomsterne er hvide eller svagt lilla.

Odontoglossum rossii blomstrer i fe­bruar-april. Blomsterne er hvide med brunrødt.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 9.772 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad har du i din have?Effektiv reklame - klik her