Logo

Olding - Cephalocereus seoilis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Olding - Cephalocereus seoilis

Olding, »den gamle mand fra ørke­nen«, er en plante, som ikke kun kaktusspecialister sætter pris på. Den vok­ser langsomt, hvilket indebærer, at man næsten udelukkende ser unge eks­emplarer af den. Den har mange ribber, er grøn og dækket af lange, nedhængende, hvide hår, en naturlig beskyttelse mod den skarpe sol i Mexi­co, hvor den vokser i dalene i provin­sen Hidalgo. Her kan den blive op til 10 m høj. Den begynder ikke at blom­stre, før den er ca. 6 m høj. Mod toppen af planten dannes da ligesom en uldparyk, bestående af kraftigere og tættere behåring, hvorfra de ca. 5 cm store, rosa blomster udvikles. Hos os når planterne ikke dette stadium; men også uden blomster er oldingen en dekorativ plante. De ældste eksempla­rer findes i Old Man's Valley og er over 500 år gamle.

 

Det er ikke uden grund, at Cephaiocereus senilis kaldes olding.

 

Pleje: Olding kræver så meget lys og sol som muligt. Jorden må ikke være ret fugtig, hvorfor der vandes meget forsigtigt. Om vinteren kan der gen­nemføres en kølig, tør hvileperiode. For at fremme væksten kan man pode planten over på en mere kraftigtvok­sende grundstamme, f.eks. Trichocere­us macrogonus eller Trichocereus pa­chanoi. Jorden skal være iblandet en del ler, men skal desuden give gode afløbsmuligheder for vandingsvandet, især hvor det drejer sig om planter, der vokser på egen rod.

 

Andre arter: Mindre kendt er Cephalo­cereus chrysacanthus, der ligeledes er hjemmehørende i Mexico. Hårene er gullige; blomsterne er rødlige, åbner sig om natten og lukker sig om dagen. Den bliver normalt ikke mere end 4,5 m høj.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.815 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her