Logo

Palmebregne - Blechnum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Palmebregne - Blechnum

Palmebregneslægten (Blechnum) fin­des især i den sydlige halvkugles subtropiske og tropiske områder; men visse arter vokser i det tempererede område. Kambregne (Blechnum spi­cant) er således vildtvoksende i Nord­europa. Alle palmebregnearter har en kraftig rodstok, der hos ældre planter udvikles til en opret stamme. Bladene er fjersnitdelte, for det meste læderag­tige og skinnende grønne. Sporehobe­ne sidder i reglen på særlige fertile blade, som i form afviger noget fra de almindelige blade.

 

Pleje: Til de varmekrævende arter skal temperaturen holdes mellem 15 og 20°C, og jorden må ikke på noget tidspunkt tørre ud; til trods for, at palmebregne er ret vandkrævende, tå­ler den ikke overbrusning, som giver sorte pletter på bladene. Jorden skal bestå af en porøs og luftig standard­blanding, der giver gode afdrænings­muligheder for vandingsvandet.

 

Palmebregne (Blechnum gibbum) kan blive op til 1 m høj.

 

Arter: Blechnum brasiliense er hjem­mehørende i Brasilien og Peru. Det er en lille træagtig bregne, der, efterhån­den som den bliver ældre, danner en ca. 50 cm høj stamme, dækket med mørke skæl. De mørkegrønne blade er enkelt fjersnitdelte og forholdsvis lan­ge, med en fremspringende midterrib­be. De unge, uudviklede blade er smukt bronzefarvede.

 

Blechnum gibbum er hjemmehørende i Nykaledonien og har bølgede blade. Det er en lille træbregne med en slank stamme, der bliver op til 100 cm høj. Bladene er enkelt fjersnitdelte og bleg­grønne; især de sterile blade er meget lysegrønne og noget bredere end de fertile blade. Arten danner en tæt krone.

 

Blechnum moorei er også hjemmehø­rende i Nykaledonien. Stammen er tynd og bliver ca. 20 cm høj. Bladene har kort stilk, er ca. 30 cm lange og frynsede.

 

Blechnum occidentale findes i hele det tropiske Amerika og er en lav art med korte, enkelt fjersnitdelte blade, hvis enkelte bladafsnit er seglformede. Planten danner ingen stamme. Unge blade er rødlige og bliver senere mør­kegrønne og noget læderagtige. Der dannes udløbere, som kan bruges til formering.

 

Kambregne (Blechnum spicant) findes vildtvoksende i Nordeuropa på skygge­fulde steder med sandet undergrund (se artiklen Kambregne).

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (4 stemmer)
Siden er blevet set 4.828 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her