Logo

Paradistræ - Crassula portulacea syn. argentea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Paradistræ - Crassula portulacea syn. argentea

Familie: Crassulaceae - Stenurtfamilien.

 

Hjemsted: Sydafrika.

 

Vækstform: Stedsegrønt, sukkulent, lille træ med tæt forgrenet krone og brungrå bark. Grenene kan som ældre blive noget hængende.

 

Blade: Ovale til ægformede, kødfulde, skinnende.

 

Blomster: Hvide, stjerneformede i topstillede, skærmlig­nende stande. (Blomstrer sjældent som potteplante).

 

Anvendelse: Solitærplante.

 

Pasning: Denne meget gamle potteplante - den enkelte plante kan også blive meget gammel og gå i arv til næste generation - er meget let at passe. Den kan stå hvor som helst, men bedst i sol. Vandes jævnt og gødes om sommeren, hvis man ønsker vækst. Meget sparsom vanding om vinteren og ingen gødskning. Paradistræet kan overleve ret lave temperaturer, men det tåler absolut ikke frost.

 

Jord: Sandig muldjord.

 

Formering: Stiklinger der må ligge og tørre lidt, før de stikkes.

 

Problemer: Overvanding om vinteren kan give glasagtige blade. Skjoldlus.

 

Andre arter:

- arborescens - Jadetræ - grå bark, sølvskær over bladene, hvide blomster, der bliver røde.

- cooperi - pudeplante med rødplettede blade, få, lyserøde blomster.

- cordata - små planter på blomsterstilken, hvide blade.

- deceptrix - tykke, hvidlige blade, blomstrer med små, hvide blomster om efteråret, vintervækst.

- lycopodioides - Lynlåsplante - grønne, trekantede, skællig­nende blade, kantet stængel.

- perforata - Halskæderanke - små, runde blade på tynde stængler.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (101 stemmer)
Siden er blevet set 33.813 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1113914-05-2017 16:05:49 Jan Gadegaard
Hej Erik. Tak for din kommentar, Det er da helt fantastisk, som din "Crassu" blomstre, ja, meget endda, mit det gamle, blomstrede tror jeg kun 4-5 gange i fyrre år, og de gange det skete, så vidt jeg husker, alle gange da den stod i udestue. Tror altså det har megen betydning med meget lys, HELE året, og køligt som muligt om vinteren, UDEN frost, men køligt. Så hvor din står kan ikke være meget bedre. Sidste gang jeg skiftede jord på "moderen" var vi to mand til at sætte "træet" op på et bord, tog kun det løse af, og erstattede det med nyt. Det var fast arbejde. "Datteren har jeg skiftet for 6-7 år, mener jeg, ellers har jeg med både den gamle og nye fjernet lidt jord ovenpå og lagt lidt nyt. Erik ved ikke om du gider sende et billede, næste gang den går i blomst ?? Kan ikke frasige mig lidt "misundelighed" mht. dine blomster. Min mail er jangh@privat.dk Mvh. Jan.
1113814-05-2017 15:38:18 Jan Gadegaard
Jeg glemte måske også at nævne med alt dette om forsigtighed med Vand---Og Frost. nemlig at også at sige denne plante "ELSKER LYS" Er min erfaring.
1113714-05-2017 15:29:17 Erik Nielsen
Hej Jan. Tak for din beskrivelse af dit Paradistræ. Der er rigtigt, at det ikke skal have vand i vintermånederne. Jeg ved ikke hvor gammelt mit træ er, men det er 1,25 meter højt. Det blomstrer hvert år i febuar – marts. Tidligere kom det i haven om sommeren, men det kan jeg ikke mere på grund af størrelsen. Det står i en Udestue. Det er meget nemt at formere ved stikling, jeg har adskillige. Når der brækker en gren af, og det sker meget let, stikker jeg den i en potte, og den gror altid. Jeg har heller aldrig haft sygdom i den. Den har stået i den samme potte i mange år, jeg kan ikke magte at skifte jord til den. Mvh Erik
1113514-05-2017 14:28:34 Jan Gadegaard
Har desværre ikke været herinde før, jeg skriver desværre, for der er rigtig mange ting at "lære af" Jeg skrev for at få råd ang. min "Crassulacea" ang. beskæring (hvor kraftig), men pænt. både med denne vidunderlige plante, og mit Paraplytræ, begge omkr.30-40 år. Har mistet "Crassuens" moder sidste vinter..PAS PÅ FROST, med denne et dejligt bekendtskab mistet på én nat, Har heldigvis "datteren" Har forsøgt at lave "opstammet--(Bonzai--lignende) vil prøve en lidt kraftig beskæring. Den gamle havde en stamme på over 40cm. og datteren har en stamme på 29 cm., stod/står begge udendørs hele sommeren, pas på solen i starten, bladene kan blive svedne af solen, Denne plantes værste fjende ER "vand" PAS PÅ overvanding, langt hellere for lidt end omvendt. Tro mig. Jeg har gået HELE vintre igennem UDEN en eneste dråbe vand. Lyder måske underligt, men er ikke desto mindre sandt, for meget vand ER skadeligt PS. Jeg har i omkr. godt 40 år ALDRIG haft nogen form for "sygdom" med denne dejlige plante.-Pas på FROST, og VAND, så vil den glæde dig i utallige år. Mvh.Jan.
510208-04-2016 12:59:13
171625-09-2014 14:59:44 hans Hilsløv
vældig informativ
171722-09-2014 18:34:59 Morten
Hej har lige købt et paradistræ sat det ude på vores toilet hvor vi har en glas kanap købte det for tre dage siden nu er det begyndt at smide bladene hvad er der galt eller hvad gør jeg
171827-07-2014 17:03:44 Henriette Henriksen
Mit paradistræs blade er blevet rødlige, hvad er problemet?
171921-01-2013 14:15:03 Ulla-Britt Bjerager
Jeg har et ca 30 år gammelt paradistræ, som jeg har stammet op - og det står virkelig flot.Om sommeren står planten på terassen, om vinteren lige indenfor mod syd. Sidste sommer kom der en slags hvidt 'stads' på, og grenene kom i dåræig vækst - jeg tror, det kan være en slags svamp. Hvordan kan jeg evt. behandle træet, for at få lidt bugt med denne sygdom, som hæmmer træet?
172006-05-2012 11:12:45 Erik Nielsen
Jeg har et Paradistræ på 108 cm og 40 cm i omkreds. Jeg ved ikke hvor gammelt det er, Det blomstrer jan. og feb. er helt hvidt af blomster. Det står hele året i en udestue.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?
Effektiv reklame - klik her