Logo

Peber - Piper nigrum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Peber - Piper nigrum

Sort peber (Piper nigrum) er hjemme­hørende i Sydøstasien, men dyrkes i alle fugtige tropeegne, hvor den kan slynge sig 10-15 m op i træerne. Stæng­len vokser i siksak og bliver snart træagtig; men planten vokser ikke ret hurtigt. De skinnende, næsten læder­agtige, mørkegrønne blade er spredt­stillede; de er buenervede, indtil 18 cm lange og 7-10 cm brede, aflangt hjerte­formede med en lang spids. Bladstil­ken er 6-10 cm lang. Blomsterne kom­mer i klaser, som sidder modsat blade­ne. Blomsterne er ubetydelige. Frøene er ved modenhed 5-8 mm i diameter og har en sort skal. Den modne frugt afskalles og sælges som hvid peber, mens den sorte peber kommer fra umodne frø, som er tørret med skallen på. Alle dele af peberplanten er velfor­synet med skarptsmagende stoffer.

 

Pleje: Som pottejord bruges en kraftig og humusrig jord, som skal være vel­drænet. I vækstperioden vandes rige­ligt, og der gødes jævnligt. Om vinte­ren vandes sparsomt; men potteklum­pen må aldrig tørre helt ud. Peber kan stilles køligt om vinteren; men den er ikke glad for temperaturer under ca. 12°C.

 

Formering: Ved dyrkning hos os skal man ikke forvente blomsterdannelse eller at blive selvforsynende med kryd­deriet. Formeringen kan ske ved så­ning af importeret frø ved 24-26°C undervarme. Efter spiringen kan tem­peraturen sænkes til 20°C om dagen og ca. 17°C om natten. Den hyppigste formeringsmetode er dog stiklinger. Disse skæres om foråret af de lange skud, og både stængel- og topstiklinger kan anvendes. Stiklingerne skal have undervarme for at slå rod.

 

Pyntepeber (Piper ornatum) får kun de smukke rosenrøde pletter og tegninger på bladene, når planten står lyst, allerbedst i et øst- eller vestvendt vindue.

 

Anvendelse: Peber er en fortrinlig grøn plante, der kan bruges som hæn­geplante eller espalieres, f. eks. op ad en væg. Planten er skyggetålende; men den kan dog også tåle ret meget lys. Blomster er et særsyn i stuerne.

 

Sort peber (Piper nigrum) er en glimrende, men alt for sjældent anvendt stueplante til espalier eller i hængeskåle.

 

Andre arter:

Betelpeber (Piper betle) dyrkes overalt i Ostindien, hvor blade og frugter blandes med betelpalmens frugter til et krast smagende, men opkvikkende tyggemiddel, som giver spyttet en kraftig rød farve. Betelpeber kan dyrkes i potter på samme måde som de to andre nævnte.

Pyntepeber (Piper ornatum) fra Cele­bes har skjoldformede, tilspidsede bla­de, der er glatte og skinnende med rosenrøde pletter og tegninger, som med alderen bliver hvidlige. Bladstil­kene er rødlige. Planterne bør stå ret lyst, for at de kan få det rette farvespil. Denne pyntepeber behandles på sam­me måde som sort peber.

Spansk peber eller paprika (Capsicum annuum) kaldes i daglig tale »peber«, men er ikke engang i slægt med den ægte peber. Se artiklen Spansk peber.

 

Skadedyr: Bladlus kan blive en plage på peber, men kan bekæmpes med pyrethrummidler eller med en blan­ding af 20 g sæbespåner + 10 ml sprit i 1 liter vand. Den sidste opskrift er den blideste for planten.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (13 stemmer)
Siden er blevet set 24.887 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her