Logo

Purgérnød - Jatropha podagrica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Purgérned indeholder ricin, der også findes i amerikansk olie, og andre giftige stoffer. I USA kaldes den podagraplante på grund af sin opsvulmede »fod«. Se mere her ...

Purgérnød hedder den, fordi den indeholder en giftig mælkesaft, der virker purgerende (afførende). Men prøv ikke! Dele af planten er meget giftig!

Purgérnød er ikke en af vore mest almindelige stueplanter, og det må da også frarådes at have den i hjem med mindre børn, men egentlig er den let nok at dyrke. Den foretrækker en muldrig standardjord og trives bedst, hvis man vander og gøder jævnligt i vækstsæsonen om sommeren. Men den har også selv oplagret et vandreservoir, hvis der skulle komme en tør periode, og den tåler udmærket den tørre luft i centralopvarmede rum. Podagrica betyder med opsvulmet fod, og i USA kalder man den podagraplante. Det er i foden, den opsamler sine reserver. Det begrænser også fordampningen, at bladene er få og læderagtige. De sidder for enden af foden, og her kommer også blomsterstilken, der bærer en kvast af mange røde hanblomster og enkelte grønne hunblomster. Hanblomsterne kan blive siddende, mens frøene udvikler sig. De spirer let, hvis man sår dem forår ved ca. 25°C.

En anden art i samme slægt er Jatropha multitide, der på dansk kaldes stor bennød. Den kan blive omkring en meter høj og nar smukt fligede blade og små, mørkerøde blomster i juli.

Jatropha gossipifolia bliver omkring en halv meter høj.

Jatropha pandurifolia er en meget smuk art, som stammer fra Cuba, hvor den blomstrer året rundt. Den har en busklignende vækst og tynde, buede grene med blanke, grønne blade. Blomsterne, som er stjerneformede og koralrøde, fremkommer i stande for enden af stilkene, og hos os kan den blomstre fra april til slutningen af oktober.

Om efteråret taber purgérnød ofte bladene, og planterne overvintrer bedst ved 16-18° C. De skal ikke beskæres, for så blomstrer de ikke samme år.

Råd om pasning

Artikel billede Vand og gødning

Purgérnød må nærmest betragtes som en sukkulent, og den er derfor ikke absolut afhængig af regelmæssig vandtilførsel. Man kan roligt lade jorden tørre næsten ud mellem hver vanding. Når den står køligere om vinteren, skal der vandes endnu mere sparsomt. Fra april til august kan man tilføre flydende gødning hver anden uge.

Artikel billede Lys og temperatur

I sit hjemland er planten udsat for stærkt lys hele året. Hvis den skal overvintre og blomstre, må den derfor altid stå så lyst som muligt, helst i et sydvindue. Om sommeren må den gerne få direkte sol. Den kan godt stå udenfor på en terrasse eller altan om sommeren, men skal i så fald skygges let i de varmeste timer. Den bedste temperatur om vinteren er 16-18° C.

Artikel billede Jord og omplantning

Purgérnød foretrækker en porøs, men kraftig, næringsrig jord, Brug derfor en muldrig standardjord, gerne blandet med kompost og sand. Unge planter omplantes hvert år, ændre planter hvert andet år.

Purgérned (Jatropha podagrica) indeholder ricin, der også findes i amerikansk olie, og andre giftige stoffer. I USA kaldes den podagraplante på grund af sin opsvulmede »fod«.

 

Se også: Purgérnødtræ

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (13 stemmer)
Siden er blevet set 6.457 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
656117-09-2016 11:58:02 Gertrud Aakjær
Har lige modtaget en Jatropha Podagrica (Purgérnød). Vil gerne kunne passe denne spændende plante optimal 🍀🍀🍀

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her