Logo

Rondeletia - Rondeletia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Rondeletia - Rondeletia

Rondeletia er hjemmehørende på Cu­ba og i Colombia, Guatemala, Mexico og Panama. Den er opkaldt efter den franske læge og naturforsker Guil­laume Rondelet (1507-66), som var kansler ved universitetet i Montpellier. Det er stedsegrønne buske med fine grene. Bladene, der føles ru, er mod­satte; blomsterne er samlet i endestille­de blomsterstande.

 

Rondeletia cordata har smukke, rosafarvede blomster med gult, håret svælg.

 

Pleje: Rondeletia skal helst have tem­peraturer omkring 15-20°C og så lys en placering som muligt. Frisk luft om sommeren og regelmæssige overbrus­ninger hele året rundt har en gunstig virkning på planterne. I vinterperioden kan man p. gr. af den ringe lysmængde ikke regne med stor tilvækst; i denne periode vandes kun så meget, at jor­den ikke tørrer fuldstændig ud, og der tilføres ingen næring. Når væksten igen tager til om foråret, tilføres mere vand, og næringstilførslen genoptages. Hvis planten er blevet for stor til potten, kan ompotning ske om foråret; som pottejord bruges en standardjordblan­ding baseret på spagnum, eventuelt med iblanding af lecagrus. Efter af­blomstringen beskæres planten, så at der er 2-3 bladpar tilbage på skuddet.

 

Formering: Rondeletia formeres ved stiklinger. Det foregår bedst om for­året, hvor der bruges unge skud, der er 8-10 cm lange. Stikkejorden skal have en temperatur på ca. 20°C. Det kan man opnå ved at anbringe stikkekassen på eller over en radiator. For at sikre, at jord og luft omkring stiklingerne hele tiden er tilstrækkelig fugtig, kan stikkekassen dækkes med klar plastic, indtil stiklingerne har slået rod.

 

Arter: Rondeletia amoena kan blive op til 2 m høj. Bladene er ovale og 8-12 cm lange. Den blomstrer i marts-maj med blegrøde blomster med gult, håret

svælg. I Syditalien ser man den ofte plantet som prydbusk i det fri. Rondeletia cordata har ovale til lancet­formede blade, der er hjerteformede ved grunden. Blomsterne udvikles i juni-juli; de er rosafarvede med gult, håret svælg. Planten kan blive et par m høj.

 

Rondeletia odorata kan blive ca. 2 m høj. De unge grene er rosafarvede, men bliver senere brune. Bladene er læderagtige og opsvulmede mellem bladnerverne. Blomsterne er røde med gult svælg; svælget er ikke behåret. De violduftende blomster udvikles og pry­der planten fra november til marts.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.768 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her