Logo

Ruellia - Ruellia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ruellia - Ruellia

Ruellia's navn er knyttet til Jean de La Ruelle (1474-1537), der var planteind­samler for kong Francois I af Frankrig. De planter, der er repræsenteret i denne slægt, er velegnede som stue­planter; men de dyrkes ikke i større omfang. I naturen findes de især i tropiske og subtropiske områder af Amerika. De er oftest forsynet med hvide hår, og bladene er 3-7 cm lange og ofte brogede. De rørformede blom­ster er violette, røde eller hvide og sidder enkeltvis i bladhjørnerne eller samlet i toppe.

 

Pleje: Ruellia klarer sig på selv for­holdsvis lysfattige steder; men luftfug­tigheden skal være så høj som mulig; den kan hæves ved jævnlig overbrus­ning af planten. Temperaturen må helst ikke komme under 20°C i længere tid, hvis Ruellia skal udvikles så godt som muligt. Sol og træk tåler planterne ikke. Som pottejord kan bruges en standardjord, baseret på spagnum; om sommeren skal der vandes meget, lige­som der jævnlig må tilføres næring. Om vinteren skal planterne slet ikke have næring, og vandingen nedsættes betydeligt.

 

Formering: Ruellia formeres ved stik­linger, der stikkes fra marts til maj i en jord, der er omkring 20°C varm. For at få planterne til at syne af mere kan man sætte 3-4 stiklinger i hver potte; for yderligere at få dem til at fylde kan man knibe spidsen af skuddene om­kring juli.

 

Arter: Den eneste »ægte« Ruellia-art, der dyrkes i Danmark, er Ruellia grae­cizans, hvis blomster er grønne. Ruellia devosiana, hvis korrekte bota­niske navn nu er Dipteracanthus devo­sianus, dyrkes en del. Den har kryben­de vækstform og bliver ikke meget over 30 cm høj. Bladene er hvide langs nerverne.

Ruellia portellae hedder nu korrekt Dipteracanthus portellae. Den har ned­liggende vækst og bliver ca. 25 cm høj. Blomsterne er rosafarvede og ca. 4 cm lange.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.392 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her