Logo

Ruellia - Ruellia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Ruellia - Ruellia

Ruellia's navn er knyttet til Jean de La Ruelle (1474-1537), der var planteind­samler for kong Francois I af Frankrig. De planter, der er repræsenteret i denne slægt, er velegnede som stue­planter; men de dyrkes ikke i større omfang. I naturen findes de især i tropiske og subtropiske områder af Amerika. De er oftest forsynet med hvide hår, og bladene er 3-7 cm lange og ofte brogede. De rørformede blom­ster er violette, røde eller hvide og sidder enkeltvis i bladhjørnerne eller samlet i toppe.

 

Pleje: Ruellia klarer sig på selv for­holdsvis lysfattige steder; men luftfug­tigheden skal være så høj som mulig; den kan hæves ved jævnlig overbrus­ning af planten. Temperaturen må helst ikke komme under 20°C i længere tid, hvis Ruellia skal udvikles så godt som muligt. Sol og træk tåler planterne ikke. Som pottejord kan bruges en standardjord, baseret på spagnum; om sommeren skal der vandes meget, lige­som der jævnlig må tilføres næring. Om vinteren skal planterne slet ikke have næring, og vandingen nedsættes betydeligt.

 

Formering: Ruellia formeres ved stik­linger, der stikkes fra marts til maj i en jord, der er omkring 20°C varm. For at få planterne til at syne af mere kan man sætte 3-4 stiklinger i hver potte; for yderligere at få dem til at fylde kan man knibe spidsen af skuddene om­kring juli.

 

Arter: Den eneste »ægte« Ruellia-art, der dyrkes i Danmark, er Ruellia grae­cizans, hvis blomster er grønne. Ruellia devosiana, hvis korrekte bota­niske navn nu er Dipteracanthus devo­sianus, dyrkes en del. Den har kryben­de vækstform og bliver ikke meget over 30 cm høj. Bladene er hvide langs nerverne.

Ruellia portellae hedder nu korrekt Dipteracanthus portellae. Den har ned­liggende vækst og bliver ca. 25 cm høj. Blomsterne er rosafarvede og ca. 4 cm lange.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.531 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Smæk insektet!