Logo

Septemberlilje - Vallota speciosa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Septemberlilje - Vallota speciosa

Vallota er hjemmehørende i Sydafri­ka; navnet er knyttet til Pierre Vallot (1594-1671), en fransk læge og forfat­ter af botaniske værker, tillige direktør for den botaniske have i Paris. Septem­berlilje har et ægformet løg med mør­kebrun kappe. Bladene er lange og mørkegrønne og visner ikke ned efter afblomstringen. Plantens tragtformede blomster er lyst orangerøde med guld­gule støvdragere; de sidder 3-10 sam­men på en stængel, og hver blomst er ca. 10 cm i diameter. Der findes en sort, 'Major', som er lysere rød med hvidt svælg.

Septemberlilje har stor dekorations­værdi som potteplante; men også de afskårne blomster har god holdbarhed. Blomsterne kan skæres i knop.

 

Septemberlilje har smukke røde blomster. Undgå ompotning, så får man den rigeste blomstring.

 

Pleje: Septemberlilje kræver et dyrk­ningssubstrat, der giver godt afløb for vandingsvandet samtidig med, at det er næringsrigt; grusblandet enhedsjord er derfor udmærket. Efter afblomstrin­gen holdes planten tørt ved en tempe­ratur på l-10°C; men fra februar be­gynder man igen at tilføre vand, og temperaturen hæves til 18-20°C. Fra begyndelsen af marts beskyttes planten mod direkte sol, uden at lyset dog lukkes helt ude. Septemberlilje skal i det hele taget have så meget lys som muligt. Fra februar-marts begynder man at tilføre næring sammen med vandingsvandet, og det hører først op, når blomstringen begynder. For at få så god blomstring som muligt skal løget stå flere år i samme potte og ikke omplantes.

 

Formering: Septemberlilje formeres ved frø og yngleløg; men frø findes normalt ikke i handelen. Hvis man har en plante i blomst, er det dog let selv at avle frø. Så snart støvfanget deler sig i tre dele, kan man overføre støvkorn fra støvdragerne. Efter befrugtningen går der 2-3 måneder, før frøet er modent. Det kan sås i en jord beståen­de af spagnum blandet med leca-grus; temperaturen i jorden skal være om­kring 18°C. De små frøplanter omprik­les flere gange på stadig større afstand; efter 3 år er de blomstringsdygtige, forudsat at løget er mindst 12 cm i omkreds. De løg, der har en omkreds på 14-16 cm, blomstrer bedst. Også ved formering ved yngleløg skal løgene være mindst 12 cm i omkreds, før de er blomstringsdygtige.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 2.136 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Klivia - Clivia miniata - pasningClivia sættes i forbindelse med gammeldags draperede forhæng fra klunketiden. Imidlertid...
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!