Logo

Små kinesere - Cuphea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Små kinesere - Cuphea

Årsagen til, at Cuphea på dansk kaldes små kinesere, er blomsternes lighed med fyrværkeri-kinesere, idet de ure­gelmæssige blomster er rørformede, røde og foroven sorte med hvid rand. Der kendes en lang række arter af små kinesere, og der findes både en- og flerårige arter imellem.

 

Små kinesere (Cuphea ignea) er en meget dekorativ altanplante eller sommerblomst.

 

Pleje: Små kinesere trives såvel i fuld sol som i halvskygge. Den kan anbrin­ges udendørs om sommeren, men må tages ind igen, inden frosten kommer. I sommerhalvåret vandes og gødes re­gelmæssigt, mens der om vinteren kun vandes og det endda i stærkt reduceret mængde. Vil man holde planten til­strækkelig lav, kan skudspidserne kni­bes bort.

 

Formering: Små kinesere formeres ved frø, der sås om foråret i marts-maj. Ved såning i maj kan der sås udendørs direkte på voksestedet; afstanden mel­lem planterne skal være ca. 20 cm. Det er også muligt at formere små kinesere ved stiklinger; det skal ske sent på sommeren og om efteråret.

 

Arter:

Cuphea ignea er flerårig. Den stammer fra Mexico, er stærkt forgre­net, bliver op til 30 cm høj og har ovale blade. Blomsterne udvikles fra blad­hjørnerne og sidder enlige på en lang blomsterstilk. Det er især denne arts blomster, der ligner fyrværkeri-kinese­re, idet blomsterbægeret er rødt med sort rand. Denne plante kan om for­året og sommeren anbringes udendørs på en altan, en terrasse eller i haven og vil da blomstre uafbrudt.

 

Cuphea lanceolata hører hjemme i Mexico, hvor den kan blive ca. 1 m høj; hos os bliver den sjældent mere end 20-30 cm. Stænglen er stærkt for­grenet og besat med børstehår, mens bladene er ægformede, tilspidsede og ruhårede. Blomsterne er lyst karmin­røde med violet midtnerve og samlet i blomsterstande. Det er en enårig plan­te, der bruges som udplantningsplante hos os. Den er afbildet på tegningen foran denne artikel.

 

Cuphea llavea var. miniata er en halv­busk, der her i landet dyrkes som enårig og anvendes som sommer­blomst. Den bedste sort er 'Firefly', 25 cm høj med lysende, skarlagenrøde blomster.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (15 stemmer)
Siden er blevet set 5.059 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her