Logo

Sommertop - Smithiantha hybrida

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sommertop - Smithiantha hybrida

Sommertop hører hjemme i de højt beliggende tropiske områder af Mexi­co, og det botaniske navn knytter sig til den engelske tegner Matilda Smith (1854-1926), der tegnede for Londons botaniske have Kew Gardens. Som­mertop har blødhårede blade med rød­brune schatteringer ved bladnerverne. Bladstænglerne er saftige og knækker let. Det er rigtblomstrende planter med rosa, røde eller gule blomster, samlet i lette blomsterstande; blom­stens svælg er gult.

 

Sommertop (Smithiantha) er i familie med saintpaulia, men har ikke opnået samme store popularitet.

 

Pleje: Sommertop skal stå så lyst som muligt uden direkte sol, og tempera­turen skal helst ikke synke ret meget under 20°C i længere tid ad gangen. For at skaffe høj luftfugtighed, som sommertop foretrækker, må der ofte, eventuelt en gang om dagen, forstøves lidt vand over planten, uden at der dog lægger sig vandperler på bladene. Pot­ten kan også stilles på en omvendt potte i en skål vand, så at pottejorden ikke er i kontakt med vandet i skålen; selve pottejorden holdes fugtig med kuldslået vand. Efterhånden som plan­ten taber bladene, reduceres van­dingen, og om efteråret dør de over­jordiske dele helt bort. Potten med jordstænglen overvintres ved ca. 12°C, og først om foråret genoptages van­dingen, samtidig med at potten anbrin­ges ved ca. 20°C, f.eks. over en radia­tor. Når skuddene er ca. 5 cm lange, tilføres igen næring, indtil blomster­knipperne er synlige.

 

Formering: Sommertop formeres ved deling af jordstænglen, stikning af bla­de uden bladstilk eller ved frø. Som formeringssubstrat bruges en standard­jordblanding, baseret på spagnum.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 3.287 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvilken type brændstof bruger din bil?Effektiv reklame - klik her