Logo

Stueazalea - Rhododendron simsii

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Stueazalea - Rhododendron simsii

Azalea kommer af græsk azaleos = tør. Det var Linné, som gav denne plantegruppe navn med en bemærk­ning om, at planternes voksested skul­le beskrives gennem plantenavnet. Heraf skulle man tro, at azalea hører hjemme og trives på en tør voksebund; men det er slet ikke tilfældet, snarere tværtimod, for de ynder let skygge, kølighed og en fugtig jord, ikke mindst i vækstperioden. Stueazalea er en sted­segrøn busk, der hører til rododen­dronslægten. Planten stammer fra Ki­na og Taiwan og blev via Batavia på lava allerede 1680 indført til Holland. Den gik dog i glemmebogen, og først 100 år senere blev den på ny introduce­ret i Holland under navnet Azalea indica, idet Linné fejlagtigt antog, at den hørte hjemme i Indien. Stamfor­merne for vore nuværende azalea kom til England i begyndelsen af det 19. årh. for kort efter at dukke op i Belgien. Her blev de i mere end 100 år den vigtigste potteplantekultur i han­delsgartnerierne. Der bliver til stadig­hed udført krydsningsforsøg, og resul­tatet er stadig smukkere og mere hold­bare sorter.

 

Stueazalea er en surbundsplante, der skal vandes med regnvand eller kogt vand. Bedst egnet til et nordvendt eller østvendt vindue.

 

Vækstkrav: Stueazalea er som de fleste rododendron en surbundsplante, der trives dårligt i kalkholdig jord eller når den vandes med kalkholdigt vand. Den kan dyrkes i enhedsjord eller en særlig azaleajord, der består af en blanding af spagnum, grannåle, fyrrenåle og let forrådnet hestegødning. Reaktionstal­let skal være 4-4,5; jorden skal være fugtig, og planten trives bedst i halv­skygge.

 

Stueazalea findes i hvidt og i alle røde farvetoner, og der er sorter med enkle og med fyldte blomster.

 

Formering: Stueazalea formeres ved stiklinger. Foregår stikningen forår el­ler sommer, må lyset dæmpes ved passende skygning, og jordtemperatu­ren skal være omkring 22°C. Stiklin­gerne dækkes med klar plastic for at sikre høj luftfugtighed. Når rodudvik­lingen efter 3-4 uger er godt i gang, fjernes plastic og skygge gradvis.

Stueazalea (Rhododendron simsii) er en smuk, men besværlig stueplante, som abso­lut ikke tåler udtørring.

 

Pleje: Stueazalea sælges som stueplan­te i fuld blomst fra det tidlige efterår hele vinteren igennem til langt hen på foråret, som er plantens naturlige blomstringstid. Planten bør stå så kø­ligt som muligt og absolut ikke i direk­te sol. I hele blornstrings- og vækstpe­rioden skal den have rigeligt vand i form af regnvand eller andet blødt, kalkfrit vand, f.eks. vandværksvand, der er neutraliseret med 1 g svovlsur ammoniak pr. liter vand. Man skal altid vande oven i potten, aldrig i underskålen. En gang om ugen bør planten have et bad ved nedsænkning af hele potten i lunkent vand en times tid, så at hele potteklumpen bliver gennemvåd - lad den dryppe godt af, før den stilles hen i vindueskarmen igen! Blot en enkelt udtørring af pot­teklumpen bevirker bladfald og måske hele plantens død. Når ældre planter udvikler knopper om efteråret, er en omhyggelig, men ikke for kraftig van­ding særlig påkrævet. Hele året skal planten stå køligt. Efter afblomstrin­gen kan den dog godt sættes ud på altanen eller i haven på et lunt sted uden sol; men i september bør den tages ind igen og stå ved 10°C, til drivningen kan begynde i december. Luften bør altid være lidt fugtig. Brus planten over med kuldslået vand, især i tørre perioder. Ældre planter kan om­pottes efter afblomstringen; det kræver omhyggelig gennem vanding af potte­klumpen både før og efter ompotnin­gen. Oftest kasseresden afblomstrede azaleaplante; men vil man forsøge at dyrke den i stuen flere år i træk, kan man lægge følgende skema for planten:

 

Vinter: blomstring med rigeligt vand, gødning en gang om ugen og 15°C.

Maj: omplantning i en lidt større potte.

Maj-september: vækstperioden med meget vand, næring og lys uden direkte sol, gerne udendørs.

September-december: hvileperiode og knopdannelse med moderat vanding, ingen gødning og 10°C.

December-marts: drivning.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (42 stemmer)
Siden er blevet set 14.628 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
257811-12-2011 17:19:13 Jens
jeg har læst alt hvad ser står om pasningen,men jeg er enten heldig eller også er det en sej lille Azalea jeg har,for den får kun vand i underskålen,det får den ca en til gange om ugen og temp er stue temp og den får masser af lys trods dette har den blomstret mange gange med pauser, den står frisk og grøn, og sætter nye skud :-)

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!