Logo

Svigermors skarpe tunge - Bajonetplante - Sansevieria trifasciata

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Svigermors skarpe tunge - Bajonetplante - Sansevieria trifasciata

Slægten Sansevieria er vildtvoksende i tropisk Afrika, Sydafrika, Madaga­scar, Arabien og Indien. Det er plan­ter uden tydelig stængel og med en krybende stok. Bladene har lyse plet­ter, striber eller gule rande. Blomster­ne er små, hvide og uden egentlig dekorativ værdi; men de er velduften­de. Navnene svigermors skarpe tunge og bajonetplante skyldes, at bladene er lange og spidse.

 

Svigermors skarpe tunge har uanselige, men vellugtende blomster uden større de­korativ værdi.

 

Pleje: Svigermors skarpe tunge skal helst stå nogenlunde lyst; men i direkte sol bliver bladene gule; de kan få pletter som følge af solsvidning og kan da folde sig sammen. I øvrigt klarer planten sig fint i varm, tør stueluft. Temperaturen må ikke komme under 15°C, og om vinteren skal der ikke vandes ret meget; i sommerhalvåret skal der vandes og gødes regelmæssigt. Det er vigtigt, at der ikke vandes i den roset, som bladene danner, da det let fører til forrådnelse i den nederste del af bladene. Som pottejord kan man bruge enhedsjord blandet med lige dele grus eller sand.

 

Svigermors skarpe tunge formeres lettest ved deling af gamle planter med en skarp kniv.

 

Formering: Svigermors skarpe tunge formeres ved deling af gamle planter eller ved stiklinger. Ved deling skæres rødderne over med en skarp kniv for at undgå alt for kraftig beskadigelse af rodsystemet. Hvis planten skal forme­res ved stiklinger, deles bladet i styk­ker på ca. 10 cm's længde, og før stikningen tørres sårfladen, så at risi­koen for svampeangreb undgås. Det er kun ensfarvede grønne planter, der kan formeres ved stiklinger. Hvis den­ne metode forsøges med brogede plan­ter, vil de nye planter, der udvikles, blive helt grønne. Brogede arter og sorter kan således kun formeres ved deling.

 

Svigermors skarpe tunge findes i flere udga­ver. Her sorten 'Hahnii' med bladene sam­let i en lav roset.

 

Sorter:

Sansevieria trifasciata er den eneste art, som regelmæssigt er i kul­tur. Dens stive, flade, lancetformede blade er grønne med skiftevis lyse- ­eller mørkegrønne tværbånd. I stuen bliver bladene normalt ikke mere end 60-80 cm, mens de i naturen kan blive op til 160 cm.

 

Sansevieria trifasciata 'Laurentii' har gullige længdestriber langs bladranden; den er mere dekora­tiv end selve arten.

 

Sansevieria trijasciata 'Silver Cloud' har i begyndelsen hvidgrønne blade, som senere bliver mørkegrønne, og den har næsten ingen tværstriber.

 

Helt anderledes i sin vækstform er Sansevieria trifasciata 'Hahnii', hvis blade er samlet i en tydelig roset, der normalt består af 15 blade. Den bliver ikke slet så høj som de andre.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (96 stemmer)
Siden er blevet set 40.894 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1318521-06-2021 15:10:39 arne møller poulsen
enhedsjord hvad er det
1288022-02-2020 11:59:57 Alis Skjødt Nielsen
Jeg havde en plante stående som mildest talt så meget lidt køn ud. Jeg så en youtube om hvordan man kunne gro en helt ny plante. Det egør man ved at skære toppen (ca. 5-8-12 cm) af planten og sætte dem dekorativt direkte ned i en god plantemuld blandet med lidt sand, give potten en anelse vand og sætte den i vindueskarmen. Den må gerne udtørre lidt før den få lidt vand igen. Efter ca halvanden til to mdr. kommer der små nye lysegrønne skud fra bladets nydannede rodnet, og jeg blev superglad. Nu har jeg tre planter med de fineste nye og efterhånden 3-6 cm høje skud og de gamle blade strutter af livsglæde igen 😁 Så min tålmodighed bar frugt.
525020-05-2016 20:32:17 K Antonsen
Billedet til artiklen viser blomsterne midt på dagen. Blomsterne folder sig imidlertid ud om aftenen og bliver klart hvide. De sidder på en enkelt stængel (ligesom orkideer) og bliver nydelige og seværdige. Se f.eks. diverse billeder på internettet, hvor blomsterne vises udfoldede
248020-12-2013 11:24:58 Anni Larsen
Bladene er ved at tørre ind. Jeg glemmer planten en gang imellem så jeg mener ikke den får for meget vand, men måske for lidt . Det har gået godt i flere år. mh Anni Larsen
248109-12-2013 06:55:58 karin andersen
har lige fået en lille hundehvalp og den bider i planten vil bare gerne vide om den er giftig p.f.t. Karin andersen
248219-05-2013 12:49:05 hanne bergsted
Kan jeg sætte svigermors skarpe tunge udenfor,og hvis hvor længe.tak
248321-06-2011 12:36:09 Bjarne Grundt
Vi har lige delt vores, og givet den ene del til hende vi fik planten af. Det blev hun meget glad for.
248420-06-2011 15:29:49 Hanne Pedersen
en flot gammel plante og lige nu har min datter en der står i blomst , det har vi så ikke oplevet før , det er da ret spændende mvh. Hanne Pedersen
248514-03-2011 18:26:12 Bjarne Grundt
En dejlig plante som vi havde i mit barndomshjem, dog så vidt jeg husker den uden gule bladkanter.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her