Logo

Voksblomst - Hoya carnosa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Blomsterne hos voksblomst sidder i flade, tætte skærme, og den blomstrer villigt. Voksblomst stammer fra Australien, Ostindien og Kina, hvor den vokser som en stedsegrøn klatreplante.

Blomsterne hos voksblomst sidder i flade, tætte skærme, og den blomstrer villigt, blot man ikke fjerner den lille dværggren, som bærer skærmene.

Voksblomst stammer fra Australien, Ostindien og Kina, hvor den vokser som en stedsegrøn klatreplante. Også som stueplante skal den helst have et espalier eller en snoet ståltråd at vokse omkring. Den skyder lange ranker med tykke, læderagtige, ovale blade og små, stjerneformede, elfenbensfarvede blomster i tætte, flade skærme. Inde midt i blomsten er der yderligere fem små, sammenvoksede kronblade med en bi krone, der er gulligrød. Blomsterne udskiller en tyk, honninglignende saft i store dråber, så man skal ikke stille sin voksblomst på polerede møbler. I øvrigt dufter den stærkt og sødligt parfumeagtigt, især om natten.

Fra april til oktober kan voksblomst ofte nå at blomstre et par gange. I vækstperioden om sommeren skal den vandes jævnligt og tilføres flydende gødning nogle gange. Den skal stå lyst, men ikke i skarp, direkte sol, og når først blomsterknopperne er på vej, skal man ikke forandre belysningen ved at vende planten. Efter den sidste afblomstring skal planten hvile fra oktober til februar, og i den periode skal der vandes meget sparsomt og slet ikke gødes, ligesom temperaturen gerne skal ned omkring 15° C.

Artikel billede

Blomsterne ser ud, som om de var lavet af voks; de dufter dejligt og udskiller en tyk saft.

Blomsterskærmene kommer på særlige bittesmå grene, der sidder i bladhjørnerne. Den lille gren vokser en anelse for hver blomstring. Hvis man fjerner den visne blomsterskærm, har man ødelagt grenen, så der ikke kommer flere blomster.

Råd om pasning

Artikel billede Vand og gødning

Voksblomst skal have rigeligt vand i vækstperioden om sommeren, men rødderne tåler ikke, at der står vand i jorden, så der må aldrig stå vand i underskålen længe ad gangen. Om efteråret mindsker man vandtilførslen, og i hviletiden om vinteren vandes meget sparsomt. Jorden må gerne blive ret tør af og til. Voksblomst kræver ikke megen næring, men tilføres flydende gødning 5-6 gange i vækstperioden om sommeren.

Artikel billede Lys og temperatur

Voksblomst trives i både lys og halvskygge, men blomstrer frodigst, når den har en lys placering, blot må den ikke stå i brændende sommersol. I et nordvindue bliver bladene mørkegrønne, men der kommer sjældent blomster. Står den for varmt om vinteren, får den lange, ranglede skud uden blomster. Desuden angribes den så lettere af sygdomme og skadedyr, især hvide uldlus.

Artikel billede Jord og omplantning

Unge planter bør omplantes hvert år. Anvend en porøs, sandblandet standardjord. Ældre planter kan trives godt i ret små potter og behøver kun at plantes om hvert tredje eller fjerde år. I stedet kan man udskifte det øverste jordlag engang imellem.

Formering

Voksblomst behøver sjældent at blive beskåret ret meget, men om foråret kan man godt tage stiklinger af den, hvis man vil lave nye planter. Man bruger de årgamle skud, der skæres, så der kun sidder et eller to blade på hver stikling. De stikkes i en potte med en porøs, fugtig, sandblandet standardjord, og man trækker en plasticpose med ventilationshuller over potten, stiller den på et lunt sted - ved 20-22° C. Voksblomst har en spinklere slægtning, Hoya bella, der dyrkes som ampelplante.

Artikel billede

Voksblomst (Hoya bella)

Den er mindre end Hoya carnosa og egner sig fortrinligt som ampelplante.

Artikel billede

Hoya australis

En meget smuk art, som man også er begyndt at dyrke som stueplante. Den stammer fra Queensland i Australien og har en tæt vækst og blanke, ægformede blade. Blomsterne er duftende, men udskiller ikke honningsaft.

Artikel billede

Voksblomst er navngivet Hoya til min­de om Thomas Hoy, der omkring 1800 var overgartner ved Syon House nær London. Det er klatrende, svagt slyn­gende, ofte rodslående buske med stedsegrønne, ovale til æg-lancetfor­mede blade. Blomsterne er samlet i skærm lignende blomsterstande, der udvikles fra bladløse dværgskud. De er vellugtende, voksagtige og fremkom­mer på forskellige tidspunkter af året. Efter afblomstringen bliver resterne af blomsterstanden siddende på planten og må ikke fjernes, da der senere kan udvikles nye blomster fra de gamle blomsterstilke.

 

Artikel billede

Voksblomst (Hoya carnosa) kan bære et væld af store, honningdryppende blomsterklaser, der især om natten har en stærk og sødlig duft.

 

Pleje: Voksblomst skal have så meget lys som muligt, men må beskyttes mod direkte sol. Som stueplante kan den klatre op ad et stativ. Jorden skal være let og luftig med god mulighed for, at vandet kan passere; om sommeren skal der vandes hyppigt, og der overbruses med jævne mellemrum. I vækstperio­den, dvs. sommerhalvåret, tilføres re­gelmæssigt næring. Temperaturen må om vinteren komme helt ned på 12-15°C, og ved så lave temperaturer skal der næsten ikke tilføres vand. Når blomsterknopperne har vist sig, bør man undlade at flytte planten, da det kan få knopperne til at falde af.

 

Formering: Voksblomst formeres ved 10-15 cm lange stiklinger; de stikkes i en færdigblandet pottejord på ca. 20°C. Indtil stiklingerne har fået rod, dækkes de med klar plastic. Når væk­sten er kommet i gang, omplantes de i potter med en almindelig standard­jordblanding, f.eks. enhedsjord.

 

Arter:

Hoya bella stammer fra Java. Det er en busk med æg-lancetformede blade, der er indtil 4 cm lange. Blom­sterne er hvide med purpurrød bikro­ne; hver blomst er gennemsnitlig 15 mm. Planten gror ofte mindre godt på egen rod og bliver derfor podet over på Hoya camosa.

 

Hoya carnosa er den almindeligt fore­kommende art; den stammer fra Kina og Australien og har fra glatte til æg­hjerteformede, 5-8 cm lange blade. Blomsterne er hvide eller oftere blegt kødfarvede med stærkere farvet midte; de enkelte blomster er ca. 15 mm store. Sorten 'Cornpacta' er i alle dele mindre end arten. Der findes desuden et par brogetbladede sorter i kultur.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (91 stemmer)
Siden er blevet set 47.988 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1188823-09-2017 00:37:44 Inge Christensen
DEJLIGT I har gjort det så fint at man kan printe uden billeder - som dog er rigtig gode så, man kan finde sin art, tror min er en Australis. Fin beskrivelse af pasning. TAK
105308-05-2013 09:08:44 Mette Vendelbo
Er den giftig på nogen måde enten blomsterne eller bladene, da jeg har fået en lille hund der er vild med den
105416-04-2013 10:20:24 heidi hansen
hejsa. jeg har lige fået en aflægger fra min mor.Efter en uge var der allerede kommet 3 nye skud på den. den viden jeg har lært om planten er gennem min mor og det er en plante helt tilbage fra min oldemor så det er 4 generation så den er nok op over 100 år gammel. hvad jeg har læst mig til kan den blive ældre. den er opkaldt efter en der hedder thomas hoya derefter navnet hoya carnosa. jeg ved min mor har haft sin plante stående et sted hvor den blomstrede helt vildt, men den blev så stor at hun måtte rykke den, efter det gad den ikke blomstre mere. så hun flyttede den til et lidt mere solrigt sted og den blomstrede igen.
105528-03-2013 13:59:23 haveABC
Der er mange der stiller have-/plantefaglige spørgsmål i Kommentar-feltet. Men vi har på redaktionen i øjeblikket ikke nogen fagfolk, der kan besvare dem.
Så vi må bede publikum om at hjælpe med de rigtige svar. Og det er der heldigvis mange der hjælper med. Mange tak.
105628-03-2013 13:23:21 Louise Bahnsen
Hej Jeg har arvet en voksblomst fra min mormor. Planten har været i familiens eje helt tilbage fra da min oldemor var ung, så den er ved at være rigtig gammel. Da min morfar døde i vinter og vi skulle tømme lejligheden fik jeg den hjem til mig. Godt støvet og med mange lange døde grene på. Jeg støvede den nænsomt af, viklede alle grenene ud, bandt dem forsigtigt op og fjernede alle de døde (helt døde og knas tørre) grene af og ville sætte den i en ny potte. Dette dels for at give den en ansigtsløftning og dels for at give den de bedste muligheder for at leve endnu længere. Planten stod i en urtepotteskjuler, med underskål og da jeg løftede den ud af underskålen, fandt jeg et rodnet med de fineste små rødder. Helt tæt og i ca. 12 cm i diameter, som var vokset ud af urtepotteskjuleren. Så forsigtigt, som jeg kunne fik jeg vristet planten op af urtepotteskjuleren. Men da jeg skulle have den ud af urtepotten knækkede det fine rodnet af og stor var min ærgelse, for åh nej! Havde jeg dermed slået planten ihjel...? Stor var overraskelsen, da vi inde i urtepotteskjuleren fandt endnu en underskål og endnu en urtepotte. Min kære mormor havde altså sat hele herligheden ned i en ny urtepotteskjuler isteddet for at omplante. Både potte og underskål. Voksplanten havde lavet rødder rundt om den skjulte underskål, inde i urtepotten og var vokset ud igennem den næste urtepotteskjuler. Nå, men.... Der var ikke spor af jord nogen steder. Overhovet. Jeg satte planten i en ny lerpotte (har læst et sted, at det skulle være det bedste, er det rigtigt?) og vandede den forsigtigt. Den har stået hos min morfar, siden min mormors død og er kun blevet vandet meget sparsomt. Min største frygt, var at planten ville gå til, efter først en flytning og inden for samme uge en omplantning, hvor så mange nye rødder røg af. De første tre uger blev rigtigt mange af bladene gule og faldt af og jeg blev mere og mere bekymret. Men nu er der kommet to nye bladsæt, på hver sin gren. Jubiiiiiii!!!! Jeg har forsøgt at finde oplysninger på nettetog hvadjeg kan se, er det ikke normalt, at planterne (voksblomster) bliver meget mere end ca. 65 år og det tænker jeg må være lige op over.... Jeg vil rigtigt gerne give den de bedste betingelser, i form af jord og pleje, men jeg er i tvivl om, hvordan jeg skal gøre og hvornår det er det bedste tidspunkt at gøre det. Voksblomsten har, som den står nu og som før nævnt, absolut ingen jord. Hvis jeg vil give den, de bedste betingelser, hvilken slags jord, skal den så have? Er det alm. pottejord eller er det spagnum? Skal jeg købe jord uden gødning og hvornår på året er det bedst jeg ompotter den? Hvis jeg vil lave en stikling, eller to, hvordan gør jeg så det? Jeg kan se, der står, at man skal bruge de år gamle skud, men.... Hvaler det? Er det skud fra sidste år eller? Ogå så fald, hvordan ser jeg så, hvad der er hvad? Da dette er en plante, der har været i min familie i så mange år, er mit ønske og håb, at den fortsætter med det. Jeg har minder fra min barndom, hvor vi børnebørn sad i min mormor og morfars køkken og min mormor serverede iskold saftevand og vi beundrede denne plante, der bare voksede og voksede. Den slyngede sig langs alle hjørner og kroge i loftet og den havde de fineste blomsterklaser i læsse vis og de bare duftede og duftede. På de sidste år, efter min mormors død, og mens den stod hos min morfar, voksede den ikke så meget mere og der kom max 3 - 4 blomsterklaser på. Nu håber jeg, du / i kan hjælpe mig, med at give den nyt liv. På forhånd tak for hjælpen og god påske. Kærlig hilsen Louise Bahnsen
105724-03-2013 16:26:17 Lisbeth Thjellesen
Jeg har en hoya carnosa som jeg har arvet efter min mor, den er mindst 25 å gammel. Den har 2-3½ meter lange grene og den blomster fligtig hvert år. Den har stået i et syd øst vendt vindue Men nu skal den på ferie og jeg vil lige spørge om den kan stå udendørs i skygge ?
105826-11-2012 11:46:11 Frank
Der er kommet en frugt...grøn på størrelse med en aflang tennisbold på vores Hoy Carnosa.
Er det normalt her i dk og hvad bliver det til???
105927-01-2012 14:52:24 Gitte Ammitzbøll Langholm
Hvor kan jeg købe Hoya Wayetti ?

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her