Logo

Xanthosoma - Xanthosoma

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Xanthosoma - Xanthosoma

Xanthosoma hører hjemme i de tropi­ske områder af Amerika. Slægten om­fatter smukke bladplanter, som trives bedst i varme rum; de tåler ikke direkte, skarp sol. De er stedsegrønne knoldplanter med pilformede eller delte blade; hylsterbladet, der omgiver blomsterkolben, er vokset sammen med kolbens nederste del.

 

Pleje: Som tropisk plante har Xantho­soma behov for varm og fugtig luft. I væksthuset er det let at skabe dette klima; men det kan også lade sig gøre i

en stue; man kan anbringe potten på en omvendt potte i en skål vand, så at pottejorden ikke kommer i berøring med vandet, og desuden kan planten regelmæssigt overbruses. I sommer­halvåret tilføres regelmæssigt næring, mens dette ikke skal gøres i vinterhalv­året.

 

Xanthosoma nigrum er for kraftig i en vindueskarm, men er velegnet på en varm veranda.

 

Xanthosoma nigrum taber en del af bladene om vinteren og går ind i en periode med delvis hvile. I denne pe­riode skal der tilføres mindre vand, men overbrusning er stadig nødvendig.

 

Xanthosoma lindenii har ingen hvile­periode og skal derfor vandes med jævne mellemrum hele året rundt. Det er kun nødvendigt at potte om, når planternes rødder er ved at vokse ud af potten; som pottejord kan bruges en almindelig standard-jordblanding, ba­seret på spagnum. Temperaturen må helst ikke komme under 16°C på noget tidspunkt af året. Ellers vil bladene blive brunplettede og få svedne blad­rande.

 

Formering: Xanthosoma kan formeres ved deling om foråret. For hurtigt at få væksten i gang igen efter ompotningen holder man jorden varm ved at anbrin­ge potten over en radiator; en tempe­ratur på omkring 20°C er passende.

 

Arter: Xanthosoma lindenii blev bragt til Europa fra Brasilien i 1886. Bladstil­kene bliver indtil 75 cm lange og har indtil 45 cm lange og 12 cm brede, pilformede bladplader, der er frisk­grønne med brede, hvide striber langs midternerven og sidenerverne. Stæng­lerne indeholder mælkesaft; de er lyse­grønne med sorte længdestriber.

 

Xanthosoma nigrum har pilformede blade, der kan blive ca. 50 cm lange og ca. 30 cm brede. Bladene er mørke­grønne på oversiden med en purpur­farvet tone.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 6.537 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvordan holder du ferie i år?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her