Logo

Zefyrblomst - Zephyranthes

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Zefyrblomst - Zephyranthes

Zefyrblomst stammer fra tropiske og subtropiske områder i Texas, Mexico og Peru. Det er løgplanter med smalle, linje- eller rendeformede blade. Blom­sterskafterne er hule og bærer en eller to blomster, der støttes af et tobladet hylster, hvis blade enten er frie eller ved grunden sammenvokset til et rør, der omslutter blomsterskaftet. Blom­sterne er regelmæssige, oftest tragtfor­mede og svagt nikkende.

 

Zefyrblomst (Zephyranrhes candida) er en yndig løgplante, som blomstrer flere måneder indendørs.

 

Pleje: Zefyrblomst er velegnet til dyrk­ning i væksthus uden opvarmning, men tåler dog ikke overvintring udendørs. De fleste arter kan stå udendørs om sommeren på en beskyttet plads i ha­ven på en terrasse eller en balkon, hvor der er læ. Løgene overvintres tørt og frostfrit, helst i stuetemperatur. Planterne dyrkes bedst i potter med en næringsrig jord med stort indhold af spagnum; jorden skal hele tiden være fugtig. Zefyrblomst blomstrer om som­meren eller om efteråret, og i de fleste tilfælde holder de derefter en hvilepe­riode. Så længe bladene er grønne, skal planterne have vand; ellers vandes de ikke om vinteren. Blomsterne vis­ner hurtigt.

 

Formering: Zefyrblomst formeres ved frø eller yngleløg. De danner mange

yngleløg. der behandles ligesom mo­derplanten.

 

Arter:

Zephyranthes candida har run­de, ca. 3 cm brede løg. Bladene er indtil 30 cm lange, trinde og sammen­rullede; blomsterne er indtil 6 cm lan­ge, hvide eller svagt lyserøde med helt frie blosterblade. Arten blomstrer fra juli til oktober.

 

Zephyranthes grandiflora stammer fra Jamaica, Guatemala og Mexico. Blom­sterne er rosa. Efter blomstringen fra april til juli tages løgene op hen i september og opbevares tørt og varmt. Hvert løg udvikler 3-5 indtil 30 cm lange linjeformede blade. Blomsterne bliver indtil 8 cm lange. De er rosenrø­de og vokset sammen ved grunden.

 

Zephyranthes rosea stammer fra Cuba og har små rosa blomster om efteråret.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 4.016 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her