Logo

Hestegødning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hestegødning

Hestegødning skal blandes omhyggeligt med halm og anden strøelse, men bør først gives til planterne efter afgæring. Hestegødningens indhold af plantenæ­ring er ikke særlig stort og varierer efter hestenes foder; det ligger gerne på ca. 0,36% kvælstof, 0,08% fosfor og 0,25% kalium samt små mængder mikronæringsstoffer.

Hestegødning er som regel blandet med halm og/eller tørvestrøelse, som opsuger en stor del af ajlen, der er ret næringsrig. Hestegødningen er en så­kaldt »varm« gødning. Sættes gødnin­gen i stak eller pakkes den på en mødding, vil den hurtigt begynde at gære. Herved udvikles der varme, men samtidig forsvinder en del kvælstof op i luften i form af ammoniak. Gærings­varmen brugtes tidligere som varme­kilde til drivbænke, hvor man tiltrak planter til tidlig udplantning. Denne form for opvarmning var meget ar­bejdskrævende og måtte opgives er­hvervsmæssigt, efterhånden som heste­ne blev færre og arbejdskraften dyrere. Vellagret, afgæret hestegødning er for­trinlig, men den må ikke ligge ret længe udstrøet på arealet; så går der for meget af det dyrebare kvælstof bort i luften. Frisk hestegødning kan svide unge planterødder. Især hestegødnin­gens fysiske virkning er vigtig, idet mikroorganismerne omdanner gødnin­ger til humus (muld) og derved forbed­rer jordstrukturen.

Hvedestrøet hestegødning er det bed­ste voksemedium for champignons.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (29 stemmer)
Siden er blevet set 14.121 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
117527-10-2010 21:34:04 Pia Folkmann
Hestemøg blandet med spaghnum (brugt som strøelse til hestene) er et superbt!!! vækstmedie til både grønsager og blomsterbed. Let at håndtere, lugtfrit, passende gødningsindhold, meget fugtholdende og svider ikke rødder selv om det er næsten helt friskt fra stalden. Kan varmt anbefales.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her