Logo

Kunstgødning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kunstgødning

Granuleret kunstgødning, der indeholder kvælstof, fosfor og kalium i forholdet 12-5-14.

eller

Flydende kunstgødning, der indeholder kvælstof, fosfor og kalium i forholdet

4-1-3.

 

Kunstgødning er en række mineralske gødningssalte, der fremstilles fabriks­mæssigt. Ordet kunstgødning er vildledende og burde erstattes med ordet mineralgødning, idet der principielt ik­ke er forskel på de salte, som mikro­organismerne frigør fra døde planter og dyr i jorden, og de fabriksfremstille­de gødningsstoffer.

Kunstigt fremstillede mineralske gød­ninger har haft meget stor betydning for land- og havebrug i de sidste 100 år og får stadig stigende betydning, idet dyre- og planteproduktion kun sjældent følges ad. De mineralske gødnin­ger er tillige billige at fremstille, trans­portere og udsprede på marken. Da der i dag gødes efter en kemisk analyse af jorden, er det muligt kun at tilsætte de næringsstoffer, som jorden mang­ler. Samtidig med, at de mineralske gødninger efterhånden fremstilles ke­misk rene, må man dog være opmærk­som på en eventuel mangel på mikro­næringsstoffer, der tidligere blev tilført med kunstgødning som »forurenin­ger«.

I midten af det 19. årh. begyndte produktionen af kunstgødning, hoved­sagelig ud fra naturligt forekommende mineraler. I Chile blev der fundet store lejer af kvælstofsalte, der stammede fra fuglegødning (guano). Råfosfater blev brudt i form af fosforit eller apatit; samtidig anvendtes den såkaldte thomasslagge, opstået ved udsmeltning af jern med et indhold af 5-9% fosfor. Kalium blev fundet i Tyskland i de gamle saltlejer som såkaldte afrøm­ningssalte, der gennem mange år var blevet fjernet, for at man kunne kom­me til det værdifulde kogsalt. Fælles for disse kunstgødninger var, at ind­holdet af næringsstoffer svingede stærkt; der var mange fyldstoffer, og den kemiske form, hvori næringsstof­ferne forekom, var ikke altid lige til­gængelig for planterne. I disse rågød­ninger fandtes til gengæld de fleste af de mikronæringsstoffer, planterne har brug for. Kunstgødning fremstilles nu kemisk i en form, der er hensigtsmæs­sig for planterne, med en høj koncen­tration af næringsstoffer, så transpor­ten bliver billig, og uden giftige følge­stoffer som klor o.lign.

 

Kvælstofgødning forhandles som ba­sisk kalksalpeter med 15,5% kvælstof og fremstilles ved neutralisering af sal­petersyre med kalciumkarbonat, samt en sur gødning i form af svovlsur ammoniak med ca. 20,7% kvælstof. Den fremstilles ved at binde ammoni­ak til gips.

 

Fosfor forhandles som superfosfat, der indeholder 7,9% fosfor (P) eller 18% fosfor (P2O5) i form af kalciumfosfat. Det fremstilles af nordafrikansk fosfo­rit, tilsat svovlsyre.

 

Kalium forhandles som svovlsur kali, der indeholder ca. 40% kalium (K) eller 48% (K2O) og fremstilles af råsal­te fra udtørrede saltholdige søer ved behandling med kaliumklorid. Megen kunstgødning forhandles til havebrug som færdige blandingsgødninger enten i granuleret eller flydende form, hvor indholdet af kvælstof (N), fosfor (P) og kalium (K) er angivet på emballagen.

Se også artiklen Gødningsstoffer.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (55 stemmer)
Siden er blevet set 8.768 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
172103-03-2010 08:28:27 haveABC
Tag en jordprøve med til en plantehandler eller planteskole for at få lavet en jordbundsanalyse. Så du kan få råd om vil hvordan næringsstofbalancen er i jorden, og hvad der skal gødes med.
172228-02-2010 17:54:42 Michael Lauritsen
Hej Hvad slags gødning skal jeg bruge til mine ligusterhække? Der er mindre en 2 år gamle og kun ca. 1meter høje. Med venlig hilsen Michael

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her