Logo

Navr - Acer campestre

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Navr - Acer campestre

Navr er en stor busk eller et lille træ, der er vildtvoksende i den sydlige del af Danmark, hvor man træffer den som skovtræ i skygge af lette løvtræer sam­men med hassel, hvidtjørn og skov­abild.

 

Navr (Acer campestre) er en fortræffelig hækplante, der tåler skygge, vind og den nødvendige hårde beskæring.

 

Gamle træer kan blive indtil 15 m høje. Kronen er kuppelformet med en tæt og riset forgrening. Stammen deler sig ofte i flere helt fra jordoverfladen. Barken er lysebrun med et mønster af uregelmæssige, lodrette fuger; de unge skud er først grønne, senere rødbrune med lysebrune længdestriber. To år gamle skud er forsynet med korkvin­ger. Bladene er trelappede eller fem­lappede og af varierende størrelse, men sjældent over 10 cm brede; blade­nes underside er beklædt med fine dunhår. Knopper og bladstilke inde­holder en hvid mælkesaft, som pibler frem ved såring. Ved løvspring er bla­dene svagt rosa, senere matgrønne; i oktober får de en pragtfuld, guldgul høstfarve. Blomsterne springer ud samtidig med eller kort efter bladene; de er lysegrønne eller gullige og sidder få sammen i oprette klaser. Vingefrug­terne er 2-3 cm lange med vandret udstående vinger, der først er vinrøde, senere brune.

 

Vækstkrav: Navr stiller ikke store krav til jordbund og klima. Den trives både på næringsrig, dybmuldet jord og på tør og mager jord. Den vokser bedst i halvskygge under andre træer og tåler blæst og frost.

 

Pleje: Navr formeres ved frø, der sås om efteråret straks efter indhøstningen eller efter et års stratificering (se denne artikel). Fra planteskolen købes navr som 2-3 års planter med en højde på 80-100 cm; de plantes efterår eller forår. Store planter kan være lidt van­skelige at få i vækst igen, og omplant­ning af ældre planter bør undgås. Plan­terne kræver sjældent vand og gødning og tåler selv stærk beskæring.

 

Anvendelse: Navr er en god mellem­plantning i havens »skovbund«, men anvendes sjældent som solitærplante p.gr. af den ofte risede og noget uchar­merende vækstform. I sin tid anvendte Dalgas navr som underlæ på de magre jorder i de midtjyske hedeegne p.gr. af plantens store vindtørhed. Da navr tåler stærk beskæring, er den en glim­rende hækplante, som endda kan ind­plantes i ældre haver, hvor der er skygge af større træer. Der anvendes 4-5 planter pr. løbende m hæk. Hvis man undlader klipning eller tilbage­skæring af topskuddene, kan en navr­hæk nå en højde på 2 m på 4-5 år.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (31 stemmer)
Siden er blevet set 17.403 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
224212-01-2015 12:46:57 T.Larsen
kan acer campestre tåle meget fugtig jord da vi vil plante den på en eng som om efteråret i perioder står under vand? mvh T.Larsen

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her