Logo

Østershat - Pleurotus ostreatus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Østershat - Pleurotus ostreatus

Østershat vokser ofte som snylter på stammerne af løvtræer, på grene eller stubbe. De ofte taglagte hatte er 3-15 cm i diameter og har form som muslin­ger med indrullet rand. De er glatte og lidt klæbrige, som unge smukt dueblå eller gråblå, som ældre smudsigt grå­brune eller sodbrune. Lamellerne lø­ber ned ad stilken og er som denne grålige eller hvidlige. Kødet er blødt, sejt og hvidligt; det har en fin smag, især som ungt.

 

Dyrkning: Svampen er spiselig og kan med fordel dyrkes på et skyggefuldt sted i haven eller indendørs ved 10- 12°C. Dyrkningssubstratet skal være sterilt og celluloseholdigt, og det skal holdes konstant fugtigt; det kan bestå af savsmuld eller af en blanding af hvedehalm og hestebønnehalm. Hal­men opblødes i vand og pasteuriseres ved 50°C gennem et døgn; derpå hak­kes den igennem og fugtes i en særlig beholder, så at den får et vandindhold på 80 %.

Halmballen tilføres derefter mycelium af østershat med 5 gram mycelium pr. kg våd halm. I løbet af 14 dage har myceliet gennemvokset halmballen, der derpå placeres i et rum ved 10°C. Lavere temperatur giver svampene en dybere blågrå farve; en højere tempe­ratur giver en lysebrun farve. Luftfug­tigheden skal hele tiden holdes på 90%, og der skal være lys i dyrknings­rummet, f.eks. neonrør eller grolux­lamper; ellers får man kun små hatte uden stok. Når hattene er under udvik­ling, skal der tilføres noget kalk, og i løbet af 12 dage har de nået spisestørrelse. Hver halmballe kan give svam­pehøst i indtil 12 uger. Myceliet kan købes i visse frøfirmaer og plantecentre, og svampene anvendes i husholdningen; de er især lækre i paneret form.

 

Også parykblækhat (Coprinus coma­tus) og bredblad (Stropharia) kan dyr­kes på denne måde.

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (6 stemmer)
Siden er blevet set 2.110 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Morkel - MorchellaFlere af morkelarterne er meget fine spisesvampe, der i smag og duft kan minde om trøfler....
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?







Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?



Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?








Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?







Fortæl dine venner om os