Logo

Østershat - Pleurotus ostreatus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Østershat - Pleurotus ostreatus

Østershat vokser ofte som snylter på stammerne af løvtræer, på grene eller stubbe. De ofte taglagte hatte er 3-15 cm i diameter og har form som muslin­ger med indrullet rand. De er glatte og lidt klæbrige, som unge smukt dueblå eller gråblå, som ældre smudsigt grå­brune eller sodbrune. Lamellerne lø­ber ned ad stilken og er som denne grålige eller hvidlige. Kødet er blødt, sejt og hvidligt; det har en fin smag, især som ungt.

 

Dyrkning: Svampen er spiselig og kan med fordel dyrkes på et skyggefuldt sted i haven eller indendørs ved 10- 12°C. Dyrkningssubstratet skal være sterilt og celluloseholdigt, og det skal holdes konstant fugtigt; det kan bestå af savsmuld eller af en blanding af hvedehalm og hestebønnehalm. Hal­men opblødes i vand og pasteuriseres ved 50°C gennem et døgn; derpå hak­kes den igennem og fugtes i en særlig beholder, så at den får et vandindhold på 80 %.

Halmballen tilføres derefter mycelium af østershat med 5 gram mycelium pr. kg våd halm. I løbet af 14 dage har myceliet gennemvokset halmballen, der derpå placeres i et rum ved 10°C. Lavere temperatur giver svampene en dybere blågrå farve; en højere tempe­ratur giver en lysebrun farve. Luftfug­tigheden skal hele tiden holdes på 90%, og der skal være lys i dyrknings­rummet, f.eks. neonrør eller grolux­lamper; ellers får man kun små hatte uden stok. Når hattene er under udvik­ling, skal der tilføres noget kalk, og i løbet af 12 dage har de nået spisestørrelse. Hver halmballe kan give svam­pehøst i indtil 12 uger. Myceliet kan købes i visse frøfirmaer og plantecentre, og svampene anvendes i husholdningen; de er især lækre i paneret form.

 

Også parykblækhat (Coprinus coma­tus) og bredblad (Stropharia) kan dyr­kes på denne måde.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (10 stemmer)
Siden er blevet set 3.902 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her