Logo

Ametysthat - Laccaria

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Ametysthat - Laccaria

Ametysthat hører til en af planterigets største grupper, svampene.

Alle svampe mangler det grønne farve­stof, klorofyl, der er til stede hos de højere planter. For at kunne vokse må svampene skaffe sig kulstof enten ved at snylte på andre planter eller ved at udnytte henrådnende plantedele i jor­den. Næringen optages gennem under­jordiske fine, tynde tråde, mycelium. Herfra udvikles svampens frugtlege­mer, der i daglig tale kaldes for svam­pe. Frugtlegemet hos ametysthat består af et paddehatformet legeme, der på undersiden har lameller, hvori spo­rerne dannes. Hatten sidder på en centralstillet stok.

 

 

Violet ametysthat (Laccaria amethysti­na) har tykke lameller, og alle dele af frugtlegemet og myceliet forneden er ametystblå. Ametysthattene adskiller sig først og frem­mest fra tragthattene , som slægten ofte henregnes til, ved lamellernes tykkelse. Svampen vokser især i løv­skov, og man finder den i august­oktober. Den er spiselig og god.

 

Rød ametysthat (Laccaria laccata) har en snavset rødbrun farve og kødfarve­de lameller. Arten er meget variabel og mere almindelig end den foregåen­de. Den er også spiselig, men noget sej.

--

Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 3.690 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilken blomst er kønnest i haven?Afstemning
Hvilken frugt er bedst i haven?Afstemning
Hvilke bær er bedst i haven?
Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad har du i din have?Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!