Logo

Ametysthat - Laccaria

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ametysthat - Laccaria

Ametysthat hører til en af planterigets største grupper, svampene.

Alle svampe mangler det grønne farve­stof, klorofyl, der er til stede hos de højere planter. For at kunne vokse må svampene skaffe sig kulstof enten ved at snylte på andre planter eller ved at udnytte henrådnende plantedele i jor­den. Næringen optages gennem under­jordiske fine, tynde tråde, mycelium. Herfra udvikles svampens frugtlege­mer, der i daglig tale kaldes for svam­pe. Frugtlegemet hos ametysthat består af et paddehatformet legeme, der på undersiden har lameller, hvori spo­rerne dannes. Hatten sidder på en centralstillet stok.

 

 

Violet ametysthat (Laccaria amethysti­na) har tykke lameller, og alle dele af frugtlegemet og myceliet forneden er ametystblå. Ametysthattene adskiller sig først og frem­mest fra tragthattene , som slægten ofte henregnes til, ved lamellernes tykkelse. Svampen vokser især i løv­skov, og man finder den i august­oktober. Den er spiselig og god.

 

Rød ametysthat (Laccaria laccata) har en snavset rødbrun farve og kødfarve­de lameller. Arten er meget variabel og mere almindelig end den foregåen­de. Den er også spiselig, men noget sej.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Havebog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (6 stemmer)
Siden er blevet set 6.371 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her